У Японії набуває популярності новий вид десерту [ Редагувати ]
Охолодитись по-модному. У Японії в спеку шириться новий тренд - холодний десерт на основі не штучного, а природного льоду. В країні досі працюють майстри, які виготовляють його вручну.
Як влаштовані крижані ферми - знає Ірина Іванова.
У гористій місцевості на північ від Токіо рано-вранці лунає конх. Так власник крижаної ферми дякує природі за щедрий цьогорічний врожай - природний лід. Таких майстрів, як Юїчіро Ямамото, на всю Японію лишилися одиниці. З появою промислового виробництва льоду давнє ремесло почало занепадати. Проте цьому чоловікові вдалося започаткувати новий тренд і відродити популярність своєї справи.
"Цьогоріч ми виготовили 160 тонн льоду. І для них знайшлися покупці. До мене навіть зверталися люди, замовлення котрих я не міг виконати. Їм слід ставати в чергу", - розповідає Юїчіро Ямамото, власник крижаної ферми.
Підприємливий фермер зробив ставку на популярний у Японії традиційний холодний десерт - какігорі. І запропонував його виробникам використовувати природний лід. Щоб приготувати смаколик - кубики льоду тонко подрібнюють і поливають солодким сиропом. Так звичайний десерт перетворився на ласощі класу "люкс". Новинка знайшла свого модного шанувальника, підтягнулися замовники.
"Спершу в нас було не більш ніж три клієнти на день. А тепер, особливо у вихідні - приходить навіть по 300 людей. Тобто у сто разів більше", - зазначає Коджі Морініші, менеджер какігорі-кафе.
Сезон виготовлення природного льоду починається восени, коли в спеціально підготовлений басейн просто неба заливають джерельну воду. З настанням морозів верхні шари зчищають від бруду та опалого листя. А ще - снігу, який уповільнює процес заморожування. Дощ теж шкодить продукту, лишаючи на кризі тріщини та сліди. Готовий продукт нарізають рівними блоками по 40 кілограмів кожен.
"Як у стовбура дерев є свої кільця, так і кожен блок льоду має свою історію. Цей лід міцніший, адже процес заморожування триває довше. Тож і текстура десерту виходить інша", - підкреслює Коджі Морініші, менеджер какігорі-кафе.
Немов гриби після дощу, у фешенебельних районах Токіо почали з'являтися кафе, де подають какігорі на основі натурального льоду. Справа стала така прибуткова, що наступного сезону в Японії запрацює ще кілька нових крижаних ферм.