В Ужгороді з'явилася інклюзивна кондитерська [ Редагувати ]
У них особливий розум, тіло та золоті серця. І вони дуже хочуть бути такими як усі і мати повноцінну роботу. В Ужгороді організували кондитерську, де працюватимуть люди з обмеженими можливостями. Довгий час цю ідею не могли реалізувати, однак завдяки наполегливості в місті з'явилася інклюзивна кондитерська. Особливі кондитери приступили до роботи.
Як у них виходить, - дивіться далі.
Досвідчений кондитер Павло вчить своїх особливих учнів мистецтву приготування солодощів. За планом - шоколадні цукерки з мигдалем.
"По тій якості, якій я вчився, поки що ми вчимося", - говорить Павло Бодак, кондитер.
Під керівництвом кондитера, до роботи взялися Олександр та Вікторія.
"Цукерки ми робимо тепер, потім іще ми робимо шоколад. У шоколаді цукерка", - розповідають Олександр та Вікторія, навчаються кондитерській справі.
А тим часом Христина кладе в піч запашний пиріг з полуницею.
"Я роблю пиріг з творогом, буде смачний", - говорить Христина Лендєл, майбутній кондитер.
Ці смаколики особливі кондитери готують для вітрини власного кафе. Інклюзивну кондитерську їм допомогли організувати батьки. Об'єдналися і створили проект під назвою "Золоті серця Закарпаття". Кілька років шукали ресурси, а згодом, власними коштами, ідею втілили в життя.
"Более года ми обиваем пороги, или оббивали, уже бросили это дело. Мы обращались и к меру, ходили на прием, и через телевидение. Мы поняли, что ми не можем долго так верить, долго ждать, по этому открыли за свои деньги. С карманов достали все родители, кто-то взял кредит - потому что другого выхода у нас нет", - розповідає Олена Логвіненко, керівник проекту "Золоті серця Закарпаття".
На зібрані більш, як 150 тисяч гривень - купили піч, блендер та інше обладнання. Винайняли приміщення в центральній частині міста. І приступили до роботи. Кафе-кондитерська працює поки що в тестовому режимі. 7 особливих кондитерів і професіонал.
"Буду вчитися робити цукерки, хочу бути кондитером", - говорить Тетяна Кролікова, майбутній кондитер.
В кафе можна поласувати різними тортиками та цукерками з горіхами, сухофруктами та навіть з грибами. Уже є і кілька постійних клієнтів.
"Цікава ініціатива, хочеться підтримати і спробувати що роблять", - говорить Олексій Уманський, житель м.Ужгород.
На відкритті кондитерської з особливими працівниками ужгородці спинятися не збираються. Попереду - чимало планів. Батьки переконані, завдяки таким проектам їхні діти не лише отримають повноцінну роботу, а й зможуть почуватися потрібними.