Смачно та корисно: на Київщині збирають небачені врожаї винограду [ Редагувати ]
Сучасні кліматичні умови відкривають українським садівникам нові простори для експериментів. Так, виноградна лоза, яку ще 50 років тому можна було зустріти лише у південних областях України, сьогодні дає плоди на Київщині. Тисячі кущів та сотні сортів винограду вирощують в селі Багрин - нетиповій для таких культур місцевості.
Подружжя Дудок вирощує виноград уже два десятиліття. Усе почалося з 20 кущів біля оселі, а згодом переросло у прибуткову справу.
Наталя Дудка, власниця виноградника:
Ви знаєте, це і праця і хобі. Через те що ти приходиш, бачиш як воно все розвивається і в тебе з"являється настрій ще щось робити. І воно так закручує по спіралі все далі і далі, вище і вище.
На сьогодні в садку понад три тисячі кущів і більш ніж сотня різних сортів винограду. Кожен з них ретельно відбирають, адже він має максимально відповідати кліматичним умовам. Стійкість до заморозків, достатня вологість і невисокі денні температури - це ті показники, на які повинен зважати садівник, обираючи сорт.
Володимир Дудка, власник виноградника:
Не факт, що 50 років тому можна було вирощувати такі виноградники на Київщині. Швидше ні, ніж так. А зараз така можливість є, хоче це потребує певних корекцій у догляді за виноградом. Я думаю що важко порівняно конкурувати все таки з південним виноградарством, бо клімат є клімат, але для Київщини не є неможливим вирощувати виноград.
Тут росте лише столовий виноград. З нього можна зробити родзинки, варення, маринади, але найкраще смакувати свіжим.
Володимир Дудка, власник виноградника:
Столовий виноград більш примхливий, потребує більшого догляду, більшої уваги. Але з іншого боку він смачніший, ягода красивіша як правило. Тому він споживається у свіжому вигляді. Тобто зі столового теж можна зробити вино, тільки шкода.
Досвідчений виноградар переконує: почати вирощувати не складно. Потрібно знати лише деякі правила.
Володимир Дудка, власник виноградника:
Це не повинна бути глина - раз, друге: це треба мінімум тричі обробляти виноград від грибка, укривати його землею на зиму - і краще систематично, або хоча б кілька разів за сезон поливати, щоб ягоди набирали свій розмір. Все!
У планах Володимира та Наталі облаштувати виноградник ще й як місце відпочинку. Тут чекатимуть на любителів зеленого туризму, а охочим посадити свій виноград обіцяють саджанці та консультацію фахівця.