На Закарпатті б'ють на сполох: українське виноробство може зникнути [ Редагувати ]
На Закарпатті триває збір винограду. Цьогоріч сезон розпочався на 14 днів пізніше. Грона уразила пліснява, та й загалом ягід на 70 відсотків менше, ніж минулого року. Проте винороби стурбовані іншим: з наступного року в Україні анулюють мито на імпортний напій. Відтак вина побільшає і воно подешевшає. Продовжить Мар'яна Мартин.
Із самісінького ранку на виноградній горі у Мідяниці кипить робота. Збирають врожай.
Анна Терпак, жителька села Мідяниця:
Виноград правильно збирається, беремо його в у кінці грона, виноград правильно обрізається беремо його біля основи центральної лози і в відеречко.
Зазвичай наприкінці жовтня збирати виноград на ста чотирьох гектарах тут уже завершують. Нині ж лише почали.
Через весняні морози й дощі, кажуть винороби, втратили більше половили врожаю. Якщо минулого року з одного гектара збирали вісім тонн ягід, нині - два.
Не краща ситуація і на Одещині. Однак тут на врожайність вплинула засуха.
Дмитро Павлович, винороб з Одеської області:
Год у нас выдался тяжёлым во всех отношениях и с экономической точки зрения и агротехнической точки зрения. Дейсвительно по разным даним потеря врожая состовляет от 25 до 50%.
Погодні умови і карантин - форс-мажорні обставини. І якщо до них винороби потроху адаптувалися. То як бути з конкуренцією, що чекає на галузь уже з початку наступного року, - не знають. Справа в тому, що з 2021 в Україні запроваджують нульове мито на імпорт вина.
Дмитро Павлович, винороб з Одеської області:
Ситуация, которая грядет с первого января в связи с отменой таможенных пошлин с разговорами о вожможном поднятии акцизова на вина оно просто ставит под угрозу существование самого украинского виноделия.
Разом з тим вино, яке ввозитимуть в Україну, особливо не контролюють. Залишається лише вірити тому, що пишуть на етикетках. А от експорт українського вина - дороге задоволення.
Анатолій Полосков, голова громадського об'єднання:
Для того, чтобы ти ему отправил 10 наинований вина, ты должен заплатить больше 1000 євро только за эти сертификаты. И при этом ты должен дать еще в эту лабораторию 3-4 бутылки вина для исследования. В итоге у тебя пропадает всякая економическая целесобразность отправлять вино.
Винороби б'ють на сполох. Конкурувати з європейськими виробниками для них нереально. Бренди Італії, Іспанії та Франції відомі в усьому світі! До того ж ціна на них в Україні суттєво зменшиться. Та й у європейських країнах або немає акцизу на вино, або ж він низький. До прикладу у Франції акциз на ігристі вина становить дві гривні п'ятдесят копійок. В Україні це близько одинадцяти гривень плюс 20 копійок за акцизну марку. Втім, уряд планує підвищити й акциз.
Тож залишається лише сподіватись, що виноробство як галузь в Україні не зникне.