Ресторатори Естонії замінюють "пластик" на вироби з очерету [ Редагувати ]
Очерет - у коктейль. В Естонії підприємці виробляють з тростини - соломинки для вживання напоїв. Їх уже купують тамтешні заклади харчування. А екологи радіють конкуренції пластмасовим виробам.
Ще нещодавно соломинки в коктейлях цих відвідувачок були звичайним очеретом! Тепер це екопродукт, який видають до напоїв в одному з кафе естонського міста Курессааре.
Тростину збирають за допомогою спеціальної техніки. Одразу на ній сортують і складають.
А так очерет уже обробляють на заводі - тут його відбирають, висушують, обрізають і шліфують. Саме звідси очеретяні вироби потрапляють до естонських кафе, ресторанів і барів.
Грета Рійм, власниця підприємства:
Нині ми виготовляємо соломинки переважно вручну. На жаль, це потребує більше коштів, тому вартість продукції поки що вища. Однак ми працюємо над оптимізацією виробництва.
Також виробники розповідають: на відміну від пластикових, їхні соломинки є багаторазовими.
Грета Рійм, власниця підприємства:
Їх можна використовувати більш ніж один раз. Міцніші стінки та водостійкість це дозволяють. Їх можна навіть мити в посудомийних машинах. Думаю, з 50 разів ви точно зможете їх використати.
Такій альтернативі пластику радіють естонські екологи. Зазначають - виробництво соломинок з очерету хоч і немасштабне, однак це один із кроків до виконання директиви Євросоюзу. Згідно з нею, країни-члени ЄС зобов'язані скорочувати споживання одноразових пластмасових виробів. Також екологи жартують: колись за такі ініціативи "дякую" скаже Балтійське море.
Тія Моллер, еколог:
У Балтійському морі постійно зростає рівень забруднення пластиком. Наші пляжі на 70-90 відсотків - засмічені. Врешті, весь цей непотріб потрапляє у воду.
За словами власниці підприємства, їхня мета - налагодити виробництво, зменшити вартість очеретяної соломинки та витиснути з ринку її "пластикових конкурентів".