Холод та дощі підняли ціни на ринках України: коли чекати на здешевшання? [ Редагувати ]
Що таке інфляція по-українськи цього тижня добре відчули усі, хто побував на ринку. Там уже з'явились свіжі помідори, огірки, молода картопля та полуниця. Ціни майже на чверть вищі за торішні. А черешня взагалі б'є рекорди. Приміром, в Одесі на Привозі просили за неї 500 гривень за кілограм! І давали скуштувати по сім гривень за одну черешеньку.
Але відлякують покупців не лише "золоті" цінники. Чи безпечно взагалі купувати ранню городину? І коли чекати на здешевшання? Про все розкаже Галина Якушко.
"Діамантова" черешня за 500 гривень і "золота" полуниця за 200. Наприкінці травня ці світлини просто-таки з космічними цінами на першу городину облетіли всю Україну. Минув тиждень. Ми їдемо на найбільший в Україні ринок, аби перевірити: чи здешевшали ягоди?
Як обрати справді смачну натуральну городину? Чи безпечно її зараз купувати? І чому перед зйомками шеф-повар елітного французького ресторану порадив нам обходити деякі прилавки десятою дорогою? А фермери, які вирощують городину - попередили про грибок, який може знаходитись на перших овочах.
Ринок столичний. Тут першою у столиці з'являється вся рання городина, овочі, ягоди та фрукти.
13 капуста 12 морква 30 буряк 40, а картопля зара 35. Зараз ціни і падають і піднімаються.
На базарі вже з'явилися тепличні огірки та помідори. На повну торгують і полуницею з городів. Є хороші новини й для любителів натурального українського борщу: його вже можна варити зі свіжого буряку, моркви та капусти.
Наталія, продавчиня:
Ну, борщ, що вони там: пару бурячків, пару морквин, капустину, отаке во. Скільки це треба потратити щоб на борщ скупитися, приблизно - гривень сто.
Молоду картоплю зараз продають по 35 гривень, за буряк просять 40, за моркву 30, а капусту віддають за 12. Ціни приблизно на чверть вищі від минулорічних. Багато на прилавках і свіжих помідорів. Є вітчизняні та турецькі. Незважаючи на те, що з Туреччини до Києва дорога мінімум втричі довша і дорожча ніж, наприклад, з Херсона, - закордонні томати суттєво дешевші за українські.
А яка ціна на томати? - 65 Умань і Херсон, 65 Калинівка.
А яка ціна на оці турецькі помідори? - Дешевше чим на херсонські - 33, 30.
Олег Пендзин, економіст:
Власне в чому різниця між імпортом і Україною? В теплих краях вже врожай з відкритого ґрунту. Тобто який набагато дешевший і навіть з умовами логістики з умовами довезення все рівно виходить дешевше ніж український парник.
І це якраз той випадок, про який кажуть: "скупий платить двічі". Дешеві турецькі овочі, як правило, твердіші на дотик, але легші за деякі українські. І в цьому криється їхній неприємний секрет. Бо, за словами шеф-повара одного з французьких ресторанів столиці Сергія Пожара, якісний, смачний помідор насамперед має бути важким. Бо це означає, що він довше дозрівав на гілці і набирався поживних речовин.
Сергій Пожар, шеф-кухар французького ресторану:
Він видно, що він такий більш м'який. Він не такий пластмасовий і він важкий. Якщо ми розріжемо його, то він повинен бути, ну, червоний внутрі і соковитий. Тут видно що він сочний. Якщо легкий помідор ми можемо його розрізати і оці прожилки не тут де насіння, а саме де перемички вбудуть зелені кольором.
До томатів-чері інший підхід. Адже, вони всі маленькі, практично однаково важать. А коштують майже в два рази дорожче за звичайні помідори - сто гривень за кілограм. А аби не платити таку суму за неякісний продукт, треба уважно дивитися на їхній колір.
Сергій Пожар, шеф-кухар французького ресторану:
По чері вони всі легкі. Але вони є м'які-м'які, а є тверді-тверді. Чері бажанго - обирати більш червоніші чим світло. Червоні чері - він тоді солодше, більш насичений ароматом смаком.
Молоду картоплю треба обирати насамперед старим дідівським способом.
Сергій Пожар, шеф-кухар французького ресторану:
Коли свіжа молода картопля, наша українська, ви приїжджаєте, вона така дліненька чи кругленька. Ви просто берете картоплину і нігтем знімається відращу шкіра. Це дуже видно. Це хороша і в неї смак відрізняється. Якщо імпортна то від картоплі тільки назва, а наша це наша молода картопля зі смаком з запахом.
За формою шкіри варто обирати й огірки. Якщо вони з пухирцями виросли на грунті. Гладкі огірки вирощують на мінваті. А це впливає на смак і якість. До речі, огірки зараз є одним з "найзатребуваніших" товарів на оптовому ринку. Їх скуповують кілограмами. Адже, це єдиний продукт, який порівняно з минулим роком подешевшав. Кілограм 15 гривень.
Що вигідно взяти? Огірки капуста! Цени просто супер. Сезон уже почався, більше продуктів, стали з'являтися на ринках.
Продавці кажуть: раді були б знизити ціни на всю городину, але фермери та овочебази продають їм овочі та ягоди дуже дорого. Але чому цьогоріч ціни так сильно кусаються? І хто в цьому винен?
Село Широке на Закарпатті - полунична столиця України. Ягоду тут вирощують мало не на кожному городі.
Марія, жителька с. Широке:
І се така румба називається румба солодка дуже солодка така дивіться жирна. Ся по 90 та по 70.
Теща продає, зять вирощує та збирає. Від самого ранку Іван на городі. Показує цьогорічний врожай.
Та не все так гарно і солодко.
Іван, житель с. Широке:
Буває от і такоє, а чого таке звідки то всьо береться? Дожді.
Цього року через рясні дощі та весняне похолодання полуниця дозріла із запізненням більше ніж на два тижні. А частина врожаю просто згнила.
Іван житель с. Широке:
Це всьо замокло, дожді.
Бідкаються через погодні умови і фермери, які спеціалізуються на овочах. Пан Василь вирощує капусту.
Василь Кенів, житель с. Заріччя:
По дозріванню запоздилася бо не било погоди та запоздилася десь на два тижні. І клімат, от клімату от холоду, повишеної влажності грибки ся роблять. Од тих грибків ідуть захворювання, дуже тяжко вирощувати.
Свою капусту чоловік вже зібрав та продав по 20 грн за кілограм. Зараз у парниках дозріває перець. Та скільки вартуватиме цей овоч фермер прогнозувати не береться. Каже, знову ж таки ціну коригуватиме погода.
Василь Кенів, житель с. Заріччя:
Тяжко росте, треба би му температуру, а температура у ночі 8,9 градусів. Ото перцьові, критично.
Вплинула погода і на врожай молодої картоплі. А це зі свого боку натиснуло на ціни.
Зоя, продавець:
Картошечка белинка по 25. Это уже нормальные цены, хотя в Херсоне сейчас идут дожди. В поле сейчас не выйти. Товара очень мало, когда товара мало дожди идут - цена на рынке поднимается. Когда хорошие погодные условия - товара очень много, поэтому идет снижение товара.
Олег Пендзин, економіст:
В минулому році вже молоді овочі з відкритого ґрунту в Україні почали надходити на початку червня. Цей рік ми бачимо - холодно.
І цей коктейль "прохолода плюс дощі" вплинув не лише на ціну! А й на смак продуктів. Це вже відчули всі, хто цьогоріч куштував полуницю. І ту, що по 200 гривень за кілограм і ту, за яку зараз просять від 60 до ста.
Сергій Пожар, шеф-кухар французького ресторану:
Полуниця дуже зависить від нашої погоди. Сонце є - солодка смачна, сонця немає дощ іде - кісла несмачна, дуже бистро згнила.
Невже замкнуте коло? І здешевшання городини цьогоріч не буде? Експерти заспокоюють: щойно справжнє літо повернеться - підвищення цін візьме відпустку.
Олег Пендзин економіст:
Спочатку в нас сюди поїде південь України, Закарпаття на Київщину зокрема. Це буде перший такий сигнал зупинки ринку по цінах, а потім коли з навколишніх сіл нашого регіону почне надходити свіжі овочі і фрукти з відкритого грунту, то ціна покотиться вниз до рівня листопада минулого року.
Щоправда, синоптики вже попередили: незважаючи на те, що наступного тижня в Україну прийде майже літнє тепло - разом з ним проллються рясні дощі. Тож чекати на здешевшання городини раніше середини червня не варто.