На Волині вродив рекордний врожай чорниць: чим корисна лісова ягода [ Редагувати ]
На Волині - чорничні жнива. Область - одна з лідерів, де ці ягоди збирають тоннами. У цей час села в регіоні порожніють, бо майже кожен вирушає до лісу по чорниці. Збирають цілими родинами.
Роботи у селі немає, а на чорницях можна непогано заробити, особливо у карантин. Як збирають ягоди та за скільки продають?
Катерина Романюк з села Сокиричі не натішиться - такого гарного врожаю чорниць вже давно не було.
Катерина Романюк, жителька села Сокиричі:
Літр можу назбирати за хвилин 20-30. Весна була пізня і була холодна морози були, але ягідка богу дякувати не обмерзла.
Аби назбирати чорниць, прокидатися треба вдосвіта, працювати - навприсідки. Зараз до цієї нелегкої праці Катерина привчає онуків.
Карині лише тринадцять, а дівчина на чорницях вже отримала свої перші 500 гривень.
Карина Романюк, жителька села Сокиричі:
Треба скоро збирати там на канцтовари. В кімнату, знаєте, щось нове таке підібрати - взяти купити. Там вдітися, взутися.
За сезон, розповідають місцеві, можна вторгувати до 10 тисяч гривень.
Тетяна Старчевська, жителька села Сокиричі:
Ціна нестабільна - по 40 грн за кілограм. Дешево, труд важкий, а не оцінюється на ринку - 80 гривень літр, а того року було 25 пів літра, 50 літр.
Вже до обіду у збиральниць з Сокиричів - відра майже повні.
За день при таких ягодах можна назбирати до 15-16, а то й більше літрів.
За день сім'я з чотирьох людей може назбирати до 100 літрів чорниць. Її переважно здають заготівельникам. Ті приймають ягоди по 40-45 гривень за кілограм.
У цьому Сокиричівському лісі третина площ - під ягодами. Головне, кажуть лісівники, аби люди не нищили ягідник гребінками, за таке штрафують.
Борис Васюхник, головний лісничий Ківерцівського лісового господарства:
Збір ягід власноручними засобами так званою гребінкою неможливе, оскільки порушується коренева система ягідника і ягідник в кінцевому результаті відмирає.
А от пані Оксана в ліс приходить не лише підзаробити, а й оздоровитися.
Оксана, жителька села Гайове:
Ягода чорниця - вона дуже цілюща, в неї дуже багато вітамінів. Вона дуже-дуже на зір. Зір покращується. Хто хворий на цукровий діабет - дуже чорниця допомагає.
Волинські господині ягоди заморожують, сушать та роблять варення. І найулюбленіша страва - зі свіжих чорниць ліплять вареники.
Світлана Качмар, жителька села Гайове:
Цукор беремо окремо, ягоди - окремо і саме головне в варениках, щоб їх звичайно тільки поліпили - треба варити.
Триватиме чорничний бум ще до кінця цього місяця. Лише у волинських лісах можна зібрати до п'яти тисяч тон чорниць.