Філіжанка кави зросте у ціні [ Редагувати ]
Ранкова радість. Для багатьох з нас філіжанка міцної кави обов'язковий ритуал для початку дня. Однак ціни на кавові зерна повзуть вгору, і вже досягли максимуму за останні 10 років!
На що українці готові проміняти горнятко чорної та міцної - і чи готові взагалі? Дізнавалася Ярина Марків.
Для когось - ранковий ритуал і метод збадьоритися, для інших - пропозиція ділової зустрічі чи затишних посиденьок із друзями, а ще - відмінний спосіб запросити на побачення. Найсоціальніший напій у світі....
-Это не напиток . Кофе - это исскуство.
Ярина Марків, кореспондентка:
А ще, подейкують, на кавовій гущі можна ворожити. Це один з незвичайних способів передбачити майбутнє. Головне - правильно інтерпретувати осад, що залишився на дні чашки. Так...і що я тут бачу...здорожчання?
Дмитро прокидає людей зранку і бадьорить вдень впродовж трьох років. Він - власник кав'ярні. Розповідає, якість тонізуючого напою починається... з бобів.
Дмитро Щербаков, власник кав'ярні:
Зёрнышки не должны отличаться по цвету друг от друга. Без видимых внешних изьянов, исколов,
А чи правильно зерна обсмажили видно й по горнятку готової.
У кремы должен быть однородный цвет. Если пятнышка будут ..значит перепалили зерно.
Тому беруть лише відбірне у перевірених постачальників і обсмажують самостійно. Та за якість - треба платити. І ...ціна може збадьорити українців більше, ніж сама кава.
-Наша цена была на базовий напиток- еспрессо 35 гривен, сейчас 40 гривен.
А вже в Новому році..
-Планируется подорожание ещё на процентов 15 на 20. И это связано с ростом цены на зерно. Как говорят сами импортёры - выросла цена транспортировки.
За даними західних ЗМІ, кава у світі подорожчала до рекорду за останні 10 років. Головна причина - кліматична криза, яка сильно вдарила по країнах Латинської Америки. А вони - основні постачальники бобів. Ще в липні втрати врожаю оцінювали в понад півмільйона тонн на 2022 рік.
Ольга Бойко, експерт кліматичного відділу ГО "Екодія":
Ми живемо у світі кліматичної кризи, де може настати засуха, може випасти понаднормова кількість опадів , буде заморозки і все це ставалося цього року і не тільки в Бразилії, в Колумбії, Індонезії також. Враховуючи погодні катаклізми цього року роблять прогнози, що кава подорожчає наступного.
Олег Пендзин, економіст, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу:
По різних сортах кави за рік останній, від там 25 до 50-60% зерно подорожчало. Достатньо сильно вдарила по обсягу виробництва кави пандемія, тому що великий обсяг врожаю збирається сезонними робочими руками.
Також до ціни додають логістичні перевезення, обсмажка, пакування, бренд. А у кав'ярні на вартість філіжанки впливають ще й енергоносії, техніка, оренда приміщення. Та попри здорожчання, кияни прокидатися без кави не планують.
- Нет, нет, ни в коем случае .
В умовах карантину українці почали більше кавувати вдома. Та однаково - нас впевнено можна назвати кавоманами.
Ірина Мисюк, фахівець Аналітичного департаменту:
Якщо порівнювати з країнами-сусідами, наприклад, там Росія, Польща, Білорусь, Угорщина, то Україна споживає найбільше.
Приблизно 100 чашок кави в рік споживають українці поза домом.
До того ж філіжанка чорної позитивно впливає на серцево-судинну систему, шлунково-кишковий тракт, покращує роботу мозку. Але тут головне - вчасно зупинитись..
-Три. Утром две, и еще одну в обед.
Юлія Поворознюк, лікар-терапевт, дієтолог:
Норма для українця це одна-дві чашки в день кави випитих . Наприклад, на сніданок, і між сніданком і обідом . Тобто в першій половині дня. І бажано кава без цукру.
Тож запрошуйте на горнятко, бо…
-Жизни нет в этом мире без хорошего кофе.