У Лондоні з'явиться ресторан з назвою "Мрія" [ Редагувати ]
Створити кулінарне посольство України у Великій Британії. Таку амбітну мету поставив перед собою шеф-кухар Юрій Ковриженко. Він у Лондоні відкриває перший сучасний ресторан української кухні.
Чим дивуватиме і як виглядатиме українське необістро - бачила Світлана Чернецька.
Ось тут вже за кілька тижнів з'явиться вивіска з назвою "Мрія". Новий український ресторан відкриється у серці Лондона, на розі престижних районів Челсі та Кенсінгтону. Це буде перший в Британії заклад такого рівня, в якому пропонуватимуть традиційну українську кухню в сучасній інтерпретації.
Доброго дня, запрошую, проходьте в наш майбутній заклад.
Тут лише починають робити ремонт та облаштовувати територію. Шеф-кухар Юрій Ковриженко приїхав до Лондона у коротке відрядження у лютому. Брав участь у заході, організованому українським посольством. Але через війну - застряг в Британії. В перші місяці активно займався благодійністю, зібрав десятки мільйонів гривень для жертв війни. Дуже швидко загорівся ідеєю відкрити сучасний український ресторан у Лондоні, бо зрозумів, ця ніша порожня.
Юрій Ковриженко, шеф-кухар, засновник українського ресторану в Лондоні:
Якщо ми говоримо про українські ресторани, там фізично не може бути шуби, олів'є, окрошки й ще якихось речей, тобто я завжди за чистоту того, що має бути, якщо ми говоримо про українську кухню, це українське, ми маємо відрізати цю радянщину, як пуповину в дитини.
Юрієві не звикати до відкриття ресторанів з нуля. Він цим займався не лише в Україні, але й Грузії та навіть Південній Кореї.
Тут буде відкрита кухня, на якій буде відбуватися основна магія. Люди з вулиці зможуть побачити всі процеси.
Над обдертими стінами попрацюють дизайнери, інтер'єр допрацюють декором та оздоблять меблями. Останні вже в дорозі з України. До того ж ресторан має чітку концепцію.
Ольга Цибитовська, співзасновниця українського ресторану в Лондоні:
Ми по-максимуму залучаємо до роботи над рестораном українців - починаючи від дизайну інтер'єру, над ним працює команда зі Львова і також постійно будемо змінювати експозицію робіт художників, або кераміки, текстилю, ті ж самі закарпатські ліжники, які будуть представлені у нас в інтер'єрі.
В меню закладу буде 25 страв. Серед них, і борщ з пампушками, і добре знайома британцям, котлета по-київськи.
Юрій Ковриженко, шеф-кухар, засновник українського ресторану в Лондоні:
Ми будемо базувати меню на українській спадщині, але робити в новому стилі, наприклад ті ж самі голубці в нас будуть робитися у квітках цукіні, кабачку, ми будемо фарширувати тією ж самою сумішшю із м'яса, гречки й родзинок.
Родзинкою закладу буде консервація. Для британців - концепція доволі незвична. Але Юрій береться за місію - закохати місцевих в наші соління.
Юрій Ковриженко, шеф-кухар, засновник українського ресторану в Лондоні:
Будемо солити капусту з яблуками, будемо солити часник, сливи, помідори, огірки й звичайно, кавуни, я думаю, кавуни квашені, вони тут зроблять фурор.
Зараз Юрій якраз експериментує із борщовим набором. Вивчає смаки місцевих овочів.
Юрій Ковриженко, шеф-кухар, засновник українського ресторану в Лондоні:
Я намагаюся завжди знайти місцеві потрібні продукти, а не везти з собою, якщо вони є на місці й з них готувати, тому що це наближає смак готової страви до того, до чого звикли місцеві, це дуже важливо, бо наше завдання закохати в українську кухню, а не нав'язати її.
Стиль закладу - необістро. Тобто жодного пафосу ані в інтер'єрі, ані в обслуговуванні, зате в меню - справжня висока кухня.
По п'ятницях-суботах ввечері - це буде все виноситися, тут буде простір, в якому будуть зустрічатися, спілкуватися українці, які вимушено переселені й приїхали до Лондона. Іноді хочеться просто десь чути рідну мову, це дуже важливо.
Втікачів від війни запрошують сюди й на роботу. Працюватимуть в ресторані винятково українці.
Ольга Цибитовська, співзасновниця українського ресторану в Лондоні:
В цьому ми вбачаємо свою місію - допомогти нашим співвітчизникам, дати їм це відчуття стабільності, захищеності. Ми добре їх розуміємо, з якими проблемами вони зараз стикаються в країні. По-друге, ми хочемо дати їм також відчуття належності до спільноти своїх.
Ресторану дали назву "Мрія". Жодних інших варіантів навіть не розглядали.
Ольга Цибитовська, співзасновниця українського ресторану в Лондоні:
Коли ми пояснюємо британцям, що означає "Мрія", звичайно, ми, по-перше, перекладаємо, ми розказуємо, що для нас ця мрія - це спільна мрія всіх українців зараз, головна мрія про перемогу, про мир, про повернення додому, про відбудову країни й також ми не можемо не розповісти їм про нашу "Мрію", про літак, який був зруйнований в перші тижні війни.
Частину прибутку нового закладу власники збираються віддавати на благодійність. Вони вірять, що ресторан буде успішним, бо такої цікавості до України та всього, що з нею пов'язане, не було ніколи. А в планах - масштабувати "Мрію", відкрити схожі українські ресторани в Парижі, Вашингтоні й Токіо.