Поділять на класи та розсортують за вагою: в Україні змінили правила продажу курячих яєць [ Редагувати ]

В Україні запроваджують нові вимоги до продажу курячих яєць. Їх продаватимуть за категоріями: якість, вага та зовнішні особливості. Про це повідомили у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.
Міністр аграрної політики Микола Сольський заявив, що нові стандарти курячих яєць запровадять в Україні до кінця поточного року:
Це запланований перехід на європейські стандарти, який був прописаний задовго до того, як слово "яйце" стало популярним. Він пов'язаний з експортом українських яєць до Європи. Справа в тому, що до продуктів харчування в Європі високі вимоги вони пропускають, якщо продукція зроблена відповідно до їхніх стандартів.
У курячих яєць з'явиться два класи: А та В.
Яйця, які потраплять до класу А, повинні бути чистими, з неушкодженою шкаралупою, з малорухомим жовтком без чітких контурів, без сторонніх запахів.
Яйця класу А поділятимуть за вагою:
- XL (дуже великі): яйця, вага яких становить 73 г і більше;
- L (великі): яйця, вага яких становить 63 г і більше, але менше 73 г;
- М (середні): яйця, вага яких становить 53 г і більше, але менше 63 г;
- S (малі): яйця, вага яких становить менше 53 г.
До класу B відноситимуть яйця, які не відповідають якості класу А.
Проектом наказу "Про затвердження Вимог до курячих яєць" передбачено наступні вимоги до курячих яєць:
- сортування яєць за їх якістю та за вагою;
- штампування яєць, маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для яєць, контейнерів для промислових яєць та надання інформації споживачеві у разі поштучного продажу яєць;
- пакування та перепакування яєць, а також вимог до записів, які повинні вести оператори ринку.