Переробка сільгосппродукції: як держава допомагає підприємствам розвиватися [ Редагувати ]
Збільшити вдвічі обсяги переробленої сільгосппродукції: такі плани для України на найближчі дев'ять років озвучують в Міністерстві агрополітики. Та наголошують: саме переробка сприятиме розвитку економіки та створенню робочих місць. Для цього держава передбачає програми підтримки. Які саме та як сьогодні переробні підприємства змінюють життя громад, дивіться в матеріалі з Одещини.
Переробний завод у Маяківській громаді під Одесою. Сировина - овочі та фрукти. Тут їх миють, чистять, нарізають, бланшують та сушать. Технолог пані Лілія перевіряє чергову партію буряка. Після сушки він не повинен мати зайвої вологи, але й бути не надто ламким.
Лілія Інжиєвська, технолог підприємства:
Чуєте: воно як пісочок, ось воно хрустить, от коли воно хрустить так і береш його, відчуваєш, що воно вже не геть ламається в руках, але і не таке в’язке - значить, воно вже у нас таке, як потрібно.
У спецобладнанні буряк сепарують: відсівають зайві шматочки та пил, а сушать на низьких температурах, щоби зберегти усі поживні речовини.
Далі продукт йде по цьому транспортеру, рухаючись до термінала вагів. І коли це закінчилося, уже, наприклад, є двадцять кілограмів, воно перекриває клапан, продукція закривається, потрапляє на ваговий комплекс, на якому фіксована вага фасується в дану тару.
Тут переробляють сімсот тонн сировини на місяць. Виготовляють чимало продукції: від борщових сумішей до сушених томатів, яблук і спецій. Та навіть експортують це за кордон.
Зоряна Кравченко, в. о. директора підприємства:
Це морква, буряк, капуста, картопля, гарбуз - гарбуз дуже такий став популярний і батат - рідкісні, але зараз це новинка, люди хочуть щось нового, цікавого, смачного.
Саме у переробці бачать великий потенціал та навіть планують будувати власний тепличний комплекс. По-перше, це додана вартість, по-друге, дає змогу зберігати продукцію з меншими енерговитратами.
І сьогодні це може бути ціна картоплі одна, а через рік буде інша, але якщо ми переробимо продукт сьогодні, то завтра ця ціна буде актуальнішою на ринку.
А ще наявність заводу допомагає місцевій громаді. Адже такі підприємства створюють додаткову конкуренцію на ринку збуту агропродукції, яку вирощує тут майже все населення.
Віктор Дяченко, Маяківській сільський голова:
Для людей сьогодні це дуже потужно, тому що вони можуть сьогодні мати ціну за дану свою продукцію, не здавати, як раніше, вони вивозили на перекупи й у них приймали, але можуть сьогодні привозити на завод і місцеві сільгосппідприємства, такі маленькі фермерські підприємства, теж мають сьогодні офіційні контракти. І заключають контракти з заводом-переробником і теж сюди здають продукцію.
У Міністерстві агрополітики наголошують: розвиток цього напрямку у пріоритеті. Наразі в Україні переробляється майже двадцять чотири відсотки загальної сільгосппродукції. А до дві тисячі тридцять третього року цей показник має збільшитися до п’ятдесяти.
Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України:
Ми впевнені, що, особливо по завершенню війни і нашій Перемозі, це абсолютно можливо, тому що буде приплив інвестицій, будуть безпекові умови, але навіть в цей складний час воєнних дій ми бачимо, що щороку на один-півтора відсотка зростає кількість переробленої продукції.
Щоби пришвидшити цей процес, держава і в прийдешньому році впроваджуватиме проєкти підтримки переробної галузі. Одна з головних програм доступного кредитування п’ять-сім-дев’ять.
І саме для переробних галузей там є пільгові умови - це до ста п’ятдесяти мільйонів гривень можливість залучення коштів і певні пільгові відсоткові ставки. І, крім того, ще в Мінекономіки будуть гранти на переробку розміром до восьми мільйонів гривень, тож ресурс обмежений, але все ж навіть в цих обмежених ресурсах держава робить максимум, щоб продовжувати підтримувати розвиток переробки.