На Кіровоградщині дружина воїна відкрила акваферму завдяки гранту [ Редагувати ]
На Кіровоградщині дружина військовослужбовця отримала грант на відкриття акваферми. Вирощує креветок і раків. А почалося все з ідеї, висловленої чоловіком-захисником жартома. Та згодом подружжя вирішило серйозно започаткувати власну справу. Детальніше - далі у сюжеті.
Це блакитний австралійський рак, він досягає розміру в середньому пів кілограма, до 800 г.
Цього прісноводного лобстера, а ще креветку вирощують на аквафермі в селі Зеленому на Кіровоградщині.
Ферму побудувала родина військовослужбовця. Дружина раніше викладала англійську мову, а чоловік у цивільному житті працював у сфері перевезень. Ідея про акваферму з'явилася з жартівливої пропозиції.
Тетяна Карпенко, приватна підприємиця:
Ми з чоловіком дуже полюбляємо креветки, і одного разу він приїхав додому, купив кілограм креветок, ми сидимо, їмо, і він каже: знаєш, мені дешевше відкрити свою ферму, чим щотижня чи щомісяця куплять тобі ці креветки. Ми посміялись, він поїхав на службу, він у мене воює, телефонує і каже: а чому б нам не реалізувати цю ідею.
Далі родина придбала ділянку в селі та подалась на грант від "єРобота".
Тетяна Карпенко, приватна підприємиця:
Я як дружина військовослужбовця подала, написала бізнес-план і подала свою заявочку, мою заявочку роздивились, подала я не з першого разу, мене завернули, показали помилочки мої, ми допрацювали й подали другий раз, другий раз отримали кошти й вклали в обладнання для цієї акваферми.
На відкриття справи подружжя отримало пів мільйона гривень грантової підтримки. Гроші пішли на обладнання шести басейнів та створення двох робочих місць: технолога і фахівця з вирощування аквакультур.
Світлана Дорфман, технолог:
Мені не важко вивчати щось нове, ми зіткнулись з тією проблемою, що, так, дійсно дуже мало інформації, вивчали, шукали, витягували звідусіль. Я розробляю норми годувань, норми посадки, часи годувань, температури, які мають бути в приміщенні, температури води.
Для масштабування підприємці спорудили ще два десятки басейнів вже власним коштом. Нині готові ділитись досвідом з вирощування креветки та раків.
Тетяна Карпенко, приватна підприємиця:
Ми відкриті до партнерства, ми готові підключати й до виробництва, якщо люди бажають, цим цікавляться, ми можемо надавати супровід, це цікаво і це нове, в нашому регіоні поки що немає аналогів.
Усім, хто не наважується розпочинати власну справу, Тетяна зі свого досвіду радить відкинути всі страхи й спробувати.
Тетяна Карпенко, приватна підприємиця:
Завжди страшно, тим більше я ще й сама з дитиною, яка перший-другий клас, коли я повинна бути поруч, але якщо не пробувати, чого чекати, коли як не зараз, ми не знаємо, як складеться життя, а потім, якщо ми не спробуємо, будем сидіть і казати, а могло б бути краще, могло, якщо ми щось напряжемося, піднімемось і будемо робити щось.
На аквафермі вже розпочали реалізацію креветки, навесні планують продавати й раків.