К августу в Украине снова подорожает сахар [ Редагувати ]
Липень - гаряча пора для українських господинь, адже розпочався сезон консервації. А це означає, що у крамницях подорожчає цукор. Підвищувати літню ціну на солодкий пісок в Україні стало майже традицією. Цього не приховують ні виробники, ні експерти. Останні, щоправда заспокоюють - стрибок буде незначним і ненадовго. Далі - Артем Альошин.
Киянка Марія прийшла до магазину за кількома кілограмами цукру. Сезон консервування розпочався. Потрібно закрити у банки перші ягоди.
Дівчина вже звикла, що ближче до осені солодкий пісок дорожчає. Тому заповнює засіки.
Марія, покупець:
- Как вы знаете, август - сезон закруток. Пока цена держится, то можно взять пару-тройку килограммов, потому что в августе цена немного подскакивает.
Виробники кажуть - вартість цукру їх не влаштовує. І це, мовляв, не спекуляція. Адже нинішні ціни майже не перевищують витрати на його виробництво. І щоби не збанкрувати, їх треба підвищувати.
Микола Ярчук, голова правління асоціації виробників цукру України:
- Я думаю, що ціни будуть поступово зростати - вісім гривень або сім із половиною за кілограм, при цій ціні цукрові заводи можуть беззбитково працювати і розвивати своє виробництво.
На заводах готові підняти ціни хоч завтра. Проте зробити це важко, кажуть експерти. Україна виробляє солодкого піску більше, ніж їй потрібно. Тому стрімкого здорожчання не буде, прогнозують фахівці.
Володимир Лапа, генеральний директор українського клубу аграрного бізнесу:
- Зона ризику для споживачів, я б сказав, це буквально декілька тижнів в серпні, коли новий цукор ще не буде надходити. А власники старого цукру можуть спробувати підняти ціни, хоча би до рівня собівартості.
Тобто в середньому до семи з половиною гривень за кіло. Проте довго така ціна не протримається, запевняють експерти. Новий врожай має повністю перекрити потребу держави у цукрі. А за відсутності дефіциту ціни зростати не будуть. Хіба що спекулятивно.
Артем Альошин, Павло Лисенко, Новини, ТК "Інтер"