Дослідники з Польщі віднайшли рецепт пряників 18 століття [ Редагувати ]
У Польщі двоє ентузіастів з містечка Бардо відшукали стародавній рецепт імбирного пряника, який традиційно виготовляють на Різдво. Як їм це вдалося і чи смачним вийшов коржик - дивіться у нашому сюжеті.
Усе почалося з цього чорно-білого фото. Старший чоловік розмальовує коржик. Поруч - маленька дівчинка. Це - німецька родина, яка до війни жила в місті Бардо, що тоді було відоме як Варта, й володіла давніми таємними рецептами святкових солодощів.
Випічка імбирних пряників була їхньою сімейною справою й кілька століть славила містечко на всю Європу. Після війни усіх німців, разом з родиною Макса Праузе, виселили до Німеччини. Розшукати майстрів взялися любителі історії Томаш Карамон і Матеуш Ґначи.
"Для пошуку Йоганни, дівчинки з фото, знадобився майже рік. Ми кілька разів їздили до Німеччини й нарешті її знайшли. Це був неабиякий сюрприз для того сімейства.
Несподівано через 70 років хтось у Польщі згадав про них! Ми подружились, і родина віддала нам багато документів: фото, папери, і найголовніше - рецепт справжніх імбирних коржиків з Бардо", - розповідає дослідник Томаш Карамон.
Тепер хлопці можуть буквально скуштувати історію на смак. Вони вправляються у випіканні імбирних коржиків на дерев'яних формах, як це робили майстри кілька століть тому.
В Бардо ці ласощі з'явилися ще наприкінці 15 століття. Згодом смак випічки змінювався. Колись добряче перчений коржик став солодким. Родина Праузе свій рецепт винайшла на початку 18 століття. Здавна інгредієнти для тіста тримали в таємниці, яку ретельно оберігали не лише від конкурентів, а й від звичайних працівників пекарень.
Рецепт передавали від батька до сина. Компоненти привозили з Іспанії та Франції, а готові коржики розсилали по всій Європі, і навіть в Америку.
"Унікальність рецепту в тому, що він передає 500-річну історію випікання імбирних коржиків у Бардо і в усьому регіоні Нижня Сілезія. Наша наступна мета - знайти нащадків інших пекарів з нашого міста і довідатися ще давніші рецепти", - розповідає дослідник Матеуш Ґначи.
У січні дослідники організовують першу зустріч, присвячену випіканню імбирних коржиків, щоб об'єднати любителів історії, віднайти ще більше забутих традицій і зберегти їх для нащадків.