У Києві пройшов кавовий чемпіонат [ Редагувати ]
Національний кавовий чемпіонат пройшов цими вихідними в Києві. Учасники змагалися за право представляти Україну на престижних світових змаганнях. Яким має бути напій, аби принести авторові квиток на чемпіонат світу? Дивіться далі.
На чемпіонаті каптестерів цей звук - ознака вишуканого смаку. Перед кавовими гурманами вісім трійок горняток. У кожній трійці дві чашки одного сорту. Завдання каптестерів - розрізнити на смак і аромат схожі види кави і усе це на швидкість.
"Люди змагаються в потужності своїх рецепторів, хто швидше визначить неправильну чашку. Це люди, які розбираються, розбираються у всіх тонкощах аромату кави, які розбираються у всіх тонкощах чистої чашки, чистого смаку, коли ти розумієш, що кава це не зовсім те, що ти пив до цього", - говорить Андрій Чуковський, співорганізатор кавового чемпіонату.
Сотні професійних українських кавоманів з'їхалися до Києва вражати журі технікою приготування класичної чорної кави у джезві, алкогольних кавових коктейлів, та авторських напоїв за власними рецептами. Анна Подоляк уже не вперше на чемпіонаті. Сподівається підкорити суддів незвичайними складовими.
"Авторський складався з кави в джезві, приготовленої з додаванням сушених какао-бобів, а також чаю, приготованого на основі женьшеневого мусу, квітів османтуса і сушеної квітки кави. і основою авторського був нектар на основі квітів кульбаби", - говорить Анна Подоляк, учасниця чемпіонату по джезві.
Наступний етап для учасників національного відбору - світовий чемпіонат. Тому серед суддів - світові чемпіони. Ставрас Лапрінідіс - чемпіон з обсмажування кавових зерен.
"В першу чергу ми оцінюємо смак та якість кави, з якої створено авторський напій. Також важлива оригінальність та техніка приготування. Те, що я тут бачу, дуже якісно", - говорить Ставрас Лапрінідіс, член журі кавового чемпіонату.
Ще одна номінація - лате-арт. За 10 хвилин бариста має виконати 3 пари малюнків молочною пінкою. Аби навчитися цього, Олександрові знадобилося 5 років практики.
"Я людина мистецтва, мене приваблює все красиве, я реалізую свої художні таланти в латте-арті. Кава надихає мене на створення якихось картин", - говорить Олександр Беніцький, учасник чемпіонату з лате-арту.
Те, що за кілька хвилин від шедевру залишиться пусте горнятко - їх не лякає. Недарма один із найважливіших критеріїв оцінки - враження, яке справляє напій.