У Бельгії на фермі вирощують їстівних цвіркунів [ Редагувати ]
У бельгійських цвіркунів - нова резиденція. Замість приватної квартири у них тепер триповерхова ферма на півночі Брюсселя. Просторішу нерухомість для коників-стрибунців облаштувала організація "Маленька їжа", яка розводить комах для споживання. Цвіркунам багато місця не треба - у секторах, де вони мешкають, повно картонних форм з-під яєць і коробок з-під піци. На такій великій площі планують вирощувати близько 12-ти мільйонів цвіркунів на місяць, а це від восьми сотень до трьох тонн кілограмів легкозасвоюваного м'яса.
"Цвіркуни містять стільки ж білка, скільки і яловичина. Утім, потребують у двадцять п'ять разів менше їжі та в триста разів менше води, ніж корови. Саме тому ці комахи - чудова альтернатива білкам тваринного походження. Це новинка для багатьох, та й для нас, власне, також. Уперше пообідати цвіркунами - страшно, але й весело! До того ж у вас завжди буде цікава історія, про яку можна розповісти", - говорить Найколаас Віаїн, член організації "Маленька їжа", вирощувач цвіркунів.
У комахах немає жиру, натомість повно протеїну та мінералів. Їх можна смажити, сушити, перетирати на борошно. На прилавках брюссельських супермаркетів цвіркуни тепер - цілком звичний продукт. Комах продають розфасованими в банки, коштує одна така - близько п'яти євро. Продукт готовий до вживання. Проте купують його не часто, для самих бельгійців цвіркуни - досі дивовижа.
"Не можу дивитися на його голову. (їсть) - О, а це смачно. - На що схоже? - Нагадує креветки, і мені це вже хтось казав раніше. Чудово смакує, головне - не дивитися на їхні голови", - говорить Іларія Каніта, жителька Брюсселя.
"Непогано. Я таке не їстиму замість м'яса, але це – їстівне", - говорить Сімон Бранк'юер, житель Брюсселя.
"Коли вперше почула, що комах можна смажити, мені було огидно. Я була приголомшена і вирішила, що ніколи не наважуся на це. Але ось спробувала вперше. І це навіть смачно. Тож визнаю – помилялася", - говорить Юліана Тартареллі, жителька Брюсселя.
Бельгійська ферма - далеко не перша у світі. Такі ж підприємства вже є у Сполучених Штатах, Британії, Нідерландах та Швеції.