У Тунісі жінка перетворила квіти на кулінарний продукт [ Редагувати ]
Нова кулінарна культура з'явилася в Тунісі. У гірському регіоні - Табарка, на північному заході країни облаштували теплицю з квітами. Рослини звідти продають у ресторани та кафе. Щоправда, не для декорацій, а для страв. Про нову гастро-моду - далі в сюжеті.
Так смакує дитинство. Дітьми квіти куштував майже кожен, а от у дорослому віці в ресторані це щось нове. Принаймні для арабського світу. Розповідає Соня - підприємниця з Тунісу. Жінка вирішила перетворити квіти на повноцінний кулінарний продукт.
Соня Ібідхі, авторка проєкту:
На початку, створюючи свій проєкт, я розраховувала на експорт, адже їстівні квіти не є частиною нашої кулінарної культури. Але після першої реклами на моїй сторінці у Фейсбуці багато ресторанів і кухарів відгукнулися. Я була приємно здивована.
І попит на їстівні квіти справді є не лише серед кухарів, але й серед відвідувачів.
Бассем Бізід, шеф-кухар:
Кожен шеф-кухар має свій спосіб приготування рослин. Деякі, наприклад, наповнюють цвіт кабачків, а потім обсмажують або запікають у духовці. У мене ж вони будуть сирими, бо я не хочу втрачати гірчинку. Але ви можете додавати квіти як у гарячі, так і в холодні страви.
Раніше Соня мешкала у Франції. І саме звідти привезла на Батьківщину, в рідний Туніс, 42 різновиди насіння їстівних квітів. Щоправда, тамтешнім жителям до смаку припали не всі. Лише п'ять видів квітів фермерка вирощує й нині. Серед них зіркоподібна квітка борщівник, схожа на смак до огірка, а також полуниця та настурція.
Соня Ібідхі, авторка проєкту:
Це королева їстівних квітів - настурція. Дуже популярна у кулінарів і надзвичайно корисна. На смак вона нагадує редьку. До того ж у ста грамах настурції міститься приблизно триста міліграмів вітаміну С.
Тунісці вже використовують деякі квіти у своїй традиційній кухні. Сушені пелюстки троянд у солодощах, лаванду - як спецію для кускусу. Але свіжий цвіт, який можна додавати у будь-які страви від супів до салатів - справжня новинка.
Соня Ібідхі, авторка проєкту:
Я пишаюся своїм задумом. По-перше, тому що я перша в Тунісі та в арабському світі. По-друге, цей сучасний проєкт визнаний у Європі. Мій продукт нішевий. Я працюю з красивими та насиченими кольорами. Сподіваюся, що моя справа лише процвітатиме.
Соня не сподівається зробити переворот у гастрономії Тунісу, проте стояти біля витоків нової кулінарної культури - її велика мрія.