Нашкребти на борщ: чому в Україні знову подорожчали харчові продукти [ Редагувати ]
Не радує весна й цінами. Знову дорожчають харчі. Підскочили ціни на м'ясо. Додали у вартості й молочні продукти. Що скільки коштує і які прогнози? Розвідати це на один із київських ринків сходила Олена Логінова.
Свинина, сало, яловичина. Курятина - ціна на них і так не низька, але, схоже, вартість м'яса знову зросла. Не відстають і молочні продукти.
Ситуація дійсно складається на ринку м'ясних виробів, скажімо так в ситуації, коли ціни зростають догори.
Яких цін нам чекати вже цієї весни? Вирушаємо, дізнатися на один зі столичних ринків
Ми у м'ясному корпусі. М'яса на прилавках вдосталь. Дізнаємося, що пропонують покупцям і за якими цінами.
Почнемо з популярного українського продукту - свинини. Ось такі гарні шматки - 100 грн за кілограм. Найдорожче коштує на відбивну - 130 грн. І окрема тема сало - воно поки тримається в ціні. На цьому ринку, у середньому 80 грн за кілограм. Але так зване "генеральське" (з прожилками м'яса) - по 250. Продавці стверджують: ціни намагаються сильно не піднімати, щоб втримати покупця.
На даний час непогано іде ребро, тобто шашлички на свята. "Генеральське" не погано беруть. Лопаточка - дешевша. Людина, яка має кошти, може щось дорожче собі дозволити.
Ошийки - забрали, сьогодні немає нічого. Це ж м'ясо - люди їдять. Це ж не одяг, на якому можна просто зекономити, а м'ясо їдять всі.
Тим не менш, свинина в ціні зросла, особливо це помітно в супермаркетах. Експерти запевняють: здорожчала вже приблизно на 20%. І це ще не кінець.
Денис Марчук, голова Всеукраїнської аграрної ради:
На прилавках ми побачили здорожчання, те що люди купують, десь додало 13 - 14 %. Можливе здорожчання на 10-15% - це коли вже ми будемо переходити з вами на Великодні свята і в період травневих свят, тому що тоді почнеться більший попит на ринку.
Переходимо до яловичини. Вона дорожча за свинину. Тут ціни піднялися на 10 -15%.
Ольга, продавчиня:
Антрикот - він 130 грн був, зараз - 135. Раніше до подорожчання був 125, потім ще 5 грн, через деякий час знову. Лопаточка - 150, а коштувала 140. Найдорожче - це вирізка, 320-350 грн.
Денис Марчук, голова Всеукраїнської аграрної ради:
По яловичині приблизно така сама ситуація - плюс 10%. Тут також, як і в свинини, так і в яловичині великий фактор відіграє кормова база. Тому що ви знаєте ціни на зернові - вони у всьому світі вони зросли. Здорожчання ціни на бензин, збільшення мінімальної заробітної плати, збільшення використання коштів на електроносії, тобто і на газ і на електрику.
Продавці запевняють: намагаються ціни піднімати мінімально, адже в людей і без того грошей не вистачає.
Люди обідніли, у людей немає грошей. Це дуже відчутно. На продажі, дуже відчутно.
Ціни дуже зросли, у порівнянні з минулим роком дуже зросли. У нас же зарплата, пенсія - у людей вона ж не підвищилася.
М'ясо птиці поки що тримається в ціні стабільно і вже по деяких позиціях зрівнялося зі свининою! А от помітно подорожчали молочні продукти. Мінімальна ціна - 25 грн за літр. Протягом січня-лютого молочне вже подорожчало на півтора-2%. Впливає сезонність - зимою у корів мало молока.
Денис Марчук, голова Всеукраїнської аграрної ради:
Тенденція зберігається і вона буде збережена, не зважаючи на те, що переходимо у весняний період часу і тепліше. Чому? Тому що у нас не продумана система підтримки для сільгоспвиробників, які спеціалізуються на тваринництві і ще одна проблема - це великий імпорт, який був присутній у 2020 році на ринку України. Тому ніякої стимуляції, щоб розвивати внутрішнього виробника - немає.
Нових значних стрибків у ціні на м'ясо та молочні продукти найближчим часом експерти не прогнозують.