Вчені розробили дієту для запобігання раку товстої кишки [ Редагувати ]
Захворюваність на рак товстого кишківника серед молодих людей зростає зі страшною швидкістю. Майже 20% діагностованих випадків раку товстої кишки припадає на людей віком до 54 років - це майже вдвічі більше, ніж три десятиліття тому.
Але люди можуть знизити ризик виникнення злоякісної хвороби, якщо збільшать споживання клітковини та будуть їсти більше здорової їжі, такі дані дослідників з британського Університету Фліндерса.
"Ми виявили безліч прямих зв'язків між неправильним харчуванням та раком травної системи. Ми виявили, що дієта з високим вмістом корисних жирів та овочів при обмеженні споживання цукру та алкоголю може потенційно знизити ризик раку кишківника та інших видів раку", - розповідає Йоганнес Мелаку, старший науковий співробітник, епідеміолог-дієтолог з Інституту медичних досліджень Фліндерса.
Люди, які їли більше клітковини у супроводі ненасичених жирних кислот, мали на 15% нижчий ризик раку товстої кишки.
"Ми дійшли висновку, що продукти з високим вмістом клітковини, тобто фрукти та овочі, сприяють розвитку корисних кишкових бактерій, які можуть зменшити запалення. Невід'ємною частиною раціону кожної людини повинні стати клітковина та корисні жири", - заявив Мелаку.
Більш ранні дані полягають у тому, що 14% збільшення ризику раку товстої кишки було пов'язане з нездоровою дієтою з великою кількістю червоного та обробленого м'яса, алкоголю, рафінованих вуглеводів та солодких напоїв.
І 17% зниження ризику раку товстої кишки пов'язане з великим споживанням фруктів, цільного зерна, бобових, овочів, молока та молочних продуктів.
"Наші результати перспективні, але необхідно продовжувати дослідження з акцентом на харчуванні - у клінічних умовах, з використанням харчових біомаркерів, щоб краще зрозуміти зв'язок між дієтою та раком шлунково-кишкового тракту. Нам потрібно зрозуміти, як різні моделі харчування можуть впливати на ризик розвитку раку травної системи", - заявила Емі Рейнольдс, клінічний епідеміолог та доцент Університету Фліндерса.
Рак ШКТ - рак стравоходу, шлунка, підшлункової залози, тонкої кишки, товстої кишки, прямої кишки та анального каналу - є причиною одного з чотирьох випадків раку та одного з трьох випадків смерті від раку у всьому світі.