Агроферма у школі: учні відкрили бізнес і заробляють для ЗСУ [ Редагувати ]
Вирощують мікрозелень, а прибуток спрямовують на підтримку Збройних Сил. У Кропивницькому учні одного з ліцеїв облаштували агроферму у приміщенні навчального закладу. Обладнали її за підтримки всеукраїнського проєкту "Розумний город". Старшокласники сіють, доглядають та продають різні сорти мікрозелені. Як усе відбувається - покажуть мої колеги.
Інна Новохатько, вчителька географії КЗ "Ліцей імені Тараса Шевченка":
Броколі, салат "Латух", капуста фіолетова, соняшник, гірчиця, мізуна, редиска і льон.
Усього на цій мініфермі вирощують понад десять видів мікрозелені. А доглядають за ними самі ж учні-старшокласники ліцею імені Тараса Шевченка.
Ганна Касьянова, учениця 9 класу:
Усього нас сім чоловік, два менеджери, один з них менеджер по рекламі, а один менеджер по продажі, доглядають всього п'ять чоловік. Я доглядаю за рослинами, я займаюсь посадкою. Мені більше подобається капуста, бо її швидше продають.
Поліна Лукіянчук, учениця 9 класу:
Моя роль в цьому проєкті - агроном, я саджу, поливаю, доглядаю. Мені здається, це чудова ідея для школярів подивитися, як заробляють агрономи, яку працю вони виконують і як розвиток добре для молодої людини.
До проєкту створення мініферм доєдналися майже три десятки шкіл по Україні. У Кропивницькому учні ліцею спочатку пройшли співбесіду та отримали необхідне оснащення. Вирощуватимуть та розпоряджатимуться врожаєм самостійно, а частину прибутку спрямують на підтримку захисників. До всього це чудовий приклад підприємництва.
Інна Новохатько, вчителька географії:
Цей проєкт універсальний, тут ми можемо поєднати знання з географії, з біології, з основ економіки, фінансова грамотність. Наприклад, розглядаючи тему фінансової грамотності в 5 класі, як створити сімейний бізнес. Така тепличка може бути і вдома, це може бути і сімейним бізнесом.
Ці рослини люблять тепло і вологу. Однак сидіти весь час поруч з ними не потрібно.
Інна Новохатько, вчителька географії:
Теплиця повністю автоматизована, за допомогою мобільного додатку управляти всіма процесами: поливати, включився полив і рослини поливаються, зайва волога, зайва вода тоді стікає в резервуар, можна регулювати світло: виключати або включати.
Щоб отримати врожай мікрозелені, зазвичай необхідно від п'яти днів до кількох тижнів. Збувати планують не лише в школі, а й за її межами.
Інна Новохатько, вчителька географії:
Реалізуємо батькам, дітям, учням нашої школи, ще ми почали співпрацю з однією з ресторацій нашого міста, які також закуповують у нас мікрозелень для своїх страв.
Власними рецептами та уподобаннями поділилися й учасники проєкту.
Тетяна Звєрєва, учениця 8 класу:
Мій найулюбленіший - це горох, бо він такий солоденький як молодий горошок, я люблю його в салатах або інших стравах, він гарно гармоніює.
Софія Катана, учениця 8 класу:
Найбільше, мабуть, кукурудза і соняшник, теж горох, теж салати роблю.
Софія Михайленко, учениця 8 класу:
Я часто готую пасту, люблю туди додавати гірчицю, тому що вона з гостринкою і не потрібно класти ніяких спецій, кілька листочків і все, цього буде досить.
Прибуток від продажу мікрозелені сягнув понад сім тисяч гривень на місяць. У планах юних агрономів спробувати виростити ще і їстівні квіти.