В Запорожской исправительной колонии выбирали лучшего повара [ Редагувати ]
Кулінарія за гратами. На Запоріжжі, в одній із виправних колоній, обирали найкращого кухаря. Конкурс серед засуджених - організувала обласна пенітенціарна служба - з метою виховати в закладах власних шеф-кухарів. Як за колючим дротом варили борщ, ліпили равіолі та готували салати - бачили наші запорізькі кореспонденти.
Конкурсанти поспішають на кухню. Тут усе вже кипить і шкварчить. Залишається лише засипати підготовлені інгредієнти в каструлі і довести страви до готовності. Володимир Мешковець варить український борщ за білоруським рецептом.
Володимир Мешковець, засуджений 99 виправної колонії:
- Этот рецепт вообще-то я придумал сам, находясь здесь, в этой колонии. Хотел что-то изменить, добавить что-то свое, личное. И я сделал. По-белоруски, потому что я сам гражданин Белоруси.
Щойно учасники приготували перші страви - отримують нове завдання. За п'ять хвилин наліпити равіолі та пельмені. Причому, із зав'язаними очима. Поки одні навпомацки готують страви, інші активно вболівають.
Третя конкурсна страва - овочевий салат із помідорів, перцю та зелені. Усе це виростили тут, у колонії - кажуть учасники. І сподіваються вразити журі не лише смаком, а й оригінальним оформленням.
Анатолій Богданов, засуджений 99 виправної колонії
- Это абсолютно, как это сказать, неподкупное жюри, поэтому они сами решат, кто достоин победить.
Готові страви подають журі. Ті спочатку оцінюють сервірування, лише потім - беруться дегустувати. Щоб не бути упередженими, судді дозволяють скуштувати наїдки й іншим засудженим.
Конкурс кулінарів за ґратами проводять не випадково - каже керівництво колонії. У Запорізькій області покарання відбуває майже 9-ть тисяч людей. І всіх - треба нагодувати.
Олександр Крикушенко, начальник управління Державної пенітернціарної служби у Запорізькій області
- Мы не получаем, скажем так, из зала суда подготовленных поваров. Нам приходится их обучать. У нас в каждом учреждении созданы классы для подготовки поваров.
Нагорода за перемогу у конкурсі - торт. Такі ласощі за ґратами куштують нечасто.
Сергій Бордюжа, Ігор Воробій, Новини, ТК "Інтер", Запорізька область