Рестораны с "тюремным" персоналом стали популярными среди американцев [ Редагувати ]
Тюремне меню. У Сполучених Штатах - нова мода. Там шалено популярними стали ресторани, де шеф-кухар та офіціанти щойно вийшли з-за ґрат. Чому розкішні заклади радо беруть на роботу колишніх в`язнів - розбирався Дмитро Анопченко.
Вони майстерно працюють із ножем, адже звикли використовувати його під час бандитських розбірок. До цього ресторанчика персонал потрапив щойно "відсидівши" свій термін - хто два роки, а хто й десять. Шеф-кухар, Майкл, колись був хакером, на його рахунку не один пограбований банк, - тепер він не менш завзято робить салати та смажить відбивні.
Майкл Льюїс, колишній ув`язнений:
- Я готую, а не грабую. Це чудово! Мені такі зміни подобаються.
Це - частина соціального експерименту. Колишні ув`язнені роками не могли знайти роботу, а нині - отримують місце просто наступного дня після того як звільнилися. Роботу з фінансами їм ніхто не надасть, а біля плити - залюбки.
Власники ресторанів нововведенням спершу були шоковані - мовляв, хто захоче у них обідати, якщо шеф-повар - аферист? Втім, "в`язничне меню" несподівано сподобалося американцям.
Когось приваблює екзотика - втомлені від пафосних закладів відвідувачі шукають у меню не вишукані страви, а щось із тюремного раціону. Інші ж замовляють столик, аби підтримати колишніх в`язнів. Тим більше, що решту тобі віддадуть до копійки і зайвого в рахунку не припишуть.
Деббі Бреслер, відвідувачка ресторану:
- Ми приходимо сюди не тільки, щоб поїсти. Ти змінюєш життя людей!
І навіть від тих, хто зайшов у ресторан, не знаючи його специфіки, свого минулого ці люди не приховують. А офіціанти, поки приймають замовлення, із задоволенням порадять, як не стати жертвою шахраїв. Таких, якими донедавна були вони самі.
Дмитро Анопченко, Юрій Романюк, "Новини", американське бюро телеканалу "Інтер"