В Индии ученые клонируют коз редкой породы с мягкой шерстью [ Редагувати ]
Новітні технології на сторожі традицій. У Індії вчені прагнуть зберегти породу рідкісних кіз за допомогою клонування. Що найбільше цінують індійські пастухи - в сюжеті Оксани Кундіренко.
Він виглядає сором'язливим, але цей козлик - головна зірка свого стада. Це "пашміна" - рідкісна гімалайська порода кіз, знаних через свою м'яку шерсть. Торік Ноорі став першою клонованою твариною у кашмірському центрі біотехнологій. Вчені намагаються розвивати виробництво вовни у регіоні - не за рахунок збільшення стада, їх цікавить якість.
Ріаз Ахмад Шах, головний вчений Центру Біотехнології тварин:
- Якщо збільшувати поголів'я - не вистачатиме корму, як було минулої зими. Чимало кіз просто померли від голоду. Тому треба йти іншим шляхом - отримувати від однієї кози більше сировини.
Сировина - це густа та тепла вовна, якою обростають кози під час холодних зим. Вона у них біла, м'яка і шовковиста. Потім саме з цієї пряжі виробляють відомий на весь світ і дуже цінний індійський кашемір. Светри та шалики, вив'язані місцевими майстрами, у країнах Європи та Америки можуть коштувати сотні доларів.
Мохаммад Сакід Вані, власник магазину виробів з кашеміру:
- Тонкий і теплий. У світі немає іншого такого матеріалу - обробляємо вручну, прядемо вручну, в'яжемо вручну. Де ще знайдеш такий ексклюзив!
Місцеві майстри робили це за діда-прадіда. Зараз затратна індустрія - під загрозою зникнення. Уряд замислився, чому б не виростити у лабораторії "якісну" козу, яка задовольнить потреби місцевих.
Марук Фарокі, директор з виробничого інституту бавовни:
- Це цікава ініціатива, таким чином ми зможемо вберегти традиційне ремесло і місцевий бізнес.
Щоправда, маркетингові дослідження не надто обнадійливі. Більшість покупців не можуть відрізнити справжній кашемір від синтетичної підробки. Тому Ноорі зі своєю ідеальною шубкою може стати лише гарним прикладом, і не більше.
Оксана Кундіренко, Новини, телеканал "Інтер".