Кухарі авіаносцю Франції влаштовують вишукані обіди для екіпажу [ Редагувати ]
Корабельні кухарі впевнені успіх військових операцій значною мірою залежить від їхньої майстерності. Адже один із найдієвіших способів підтримати солдатів морально - смачна вечеря. Якими стравами покращують настрій французьким військовим - знають наші кореспонденти.
У французів жодні обставини не можуть виправдати поганої вечері. Навіть те, що ти у відкритому морі борешся з терористами. Доки військові на палубі готують винищувачі "Рафаль" до ударів по позиціях ІДІЛ, не менш важлива робота кипить і на камбузі. Коки щодня вигадують, чим нагодувати солдатів ситно і смачно. На "кухонному фронті" кажуть, військових не ділять на ранги.
"Кожен на кораблі харчується однаково - від адмірала до рядового. Команда з тридцяти кухарів готує одне меню для двох тисяч людей - обід та вечерю", - говорить П'єр Франсуа, керівник господарської частини авіаносця "Шарль де Голль".
Продукти на "Де Голль" постачають регулярно. Та на кораблі завжди є резерв провізії, якого вистачить, аби годувати увесь екіпаж упродовж 45 днів. Кухарі готують для військових вишукані страви аби ті не лише підкріпилися, а й отримали естетичне задоволення. Снідають, наприклад, тостами із сиром Камамбер та рибою під соусом айолі.
"Перебуваючи у відкритому морі, для нас важливо мати час на відпочинок - принаймні упродовж перерви на обід чи вечерю. Сьогодні ви можете скуштувати щось із прованської кухні, завтра - на вас чекатимуть італійські страви. Післязавтра - американський гамбургер.
Французьку культуру харчування визнають в усьому світі. Наша робота полягає в тому, аби чимось смачним підтримати моральний стан військових", - говорить Френк, старший лейтенант.
"Де Голль" не стоїть на місці ще нещодавно він був у Перській затоці, а вже тепер - бомбардує позиції ІДІЛ в Сирії та Іраку із Середземного моря.