На Буковині весілля закінчилося масовим отруєнням [ Редагувати ]

Два десятки людей отруїлося на Буковині. Всі цими вихідними гуляли на весіллі - в одному із престижних ресторанів. Що ж стало причиною нездужання людей і як на все реагують власники закладу - дізнавалися наші журналісти.
Олені Миколаївні стало зле у понеділок надвечір, коли поверталася із сусідського весілля. Жінка скаржилася на нудоту та головний біль. Також піднялась температура. Спершу лікувалася вдома - таблетками. А вже наступного дня зрозуміла: отруєння серйозне - викликала швидку.
"Сіли за стіл і мене дуже начало трусити. Я кажу до сусідки хай везе мене додому, бо я вже все. Я відчуваю, мені погано. Пішла додому, мучилася ще цілу ніч, знаєте як в селі - пила пігулки. Я не знаю, що я вам можу казати - знаєте, як на свадьбі, їж все потрошки", - говорить Олена Кирчу, пацієнтка.
Зі схожими симптомами в Глибоцьку районну лікарню поступило іще декілька пацієнтів. Однак, про те, що всі вони гуляли на одному весіллі - не зізнавалися. Правду розказали, коли на лікарняному ліжку опинилося більше десятка людей.
"У нас на сьогоднішній день знаходиться 11 чоловік, з них одна дитина до 18 років. Стан середньої важкості і легкої важкості - всі пішли на поправку з позитивною динамікою. Мають пробути, мають отримати курс лікування - 5 днів. Після того ми знов беремо посіви", - говорить Іван Шкробанець, головний лікар Глибоцької центральної районної лікарні.
Сьогодні цьому чоловікові вже легше. Під капельницею вже третю добу. Теж гуляв на весіллі. Розповідає: ресторан, в якому святкували весілля - вважається чи не найпрестижнішим в районі. Мовляв, і сам бував там не раз. Хто цього разу не догледів за якістю їжі - лише здогадується.
"Я уже 20 раз був там на весіллі, я не перший раз. Ресторан хороший був. Треба аналіз - я був за кордоном, такого бардака я не бачив, я 4 роки був - такого нема, як у нас", - говорить Федір Сучевен, пацієнт.
Самий ресторан, в якому гуляли гості, сьогодні зачинений.
Медики, тим часом, проводять обстеження - уже відібрали зразки питної води та змиви з харчових продуктів. Розповідають: процес йшов би швидше, якби люди одразу зізналися, що були на банкеті. Труднощів додає також заборона на перевірку закладів харчування.
"Певною мірою те, що спалахи почастішали, звичайно, пов'язано із відсутністю контролю. Але, в будь-якому випадку, в періодами між контрольними заходами ті ж власники, і підприємці і керівники закладів повинні утримувати рівень власного контролю за якістю, за виробничими процесами", - говорить Наталія Гопко, в.о. директора Чернівецького обласного лабораторного центру.
Лише за останній місяць - це вже третє серйозне отруєння на Буковині. Нещодавно, в одному із релігійних таборів отруїлося півсотні дітей, а перед тим - гострими кишковими інфекціями захворіло 143 особи - в Сокирянському районі.