"Ні" локдауну: ресторатори вимагають скасувати обмеження для закладів громадського харчування [ Редагувати ]
З каструлями та ополониками. Ресторатори вийшли під стіни Кабміну з протестами проти "карантину вихідного дня". Мітингувальники вимагали скасувати будь-які обмеження для закладів громадського харчування. Головний аргумент: у разі нокдауну, цієї осені їм вже не вижити. Доведеться закриватися.
Весняний локдаун вони пережили настільки сутужно, що третина від усіх закладів громадського харчування тотально закрилися. З острахом ресторатори та власники кафе і барів чекали на осінь і ось отримали локдаун вихідного дня. Кажуть, його вже не переживуть
Алевтина Дзюбенко, маркетинг-директор піцерії:
Нас должны услышать мы не хотим, чтобы нас закрыли.
Близько двох тисяч людей зібрались під стінами Кабміну. Власники та працівники ресторанів, кафе та барів просять урядовців не запроваджувати локдаун вихідного дня. Наголошують, що і без цього заробляють копійки.
Сергій Трахачов, президент Української ресторанної асоціації:
Із закриттям літніх майданчиків ситуація в листопаді кардинально погіршилася.
Весняний карантин змусив рестораторів діяти швидко - частина з них перейшли на доставку їжі. Офіціанти змінили фартухи на уніформу.
Богдан, офіціант:
Офіціанти сиділи вдома і шукали додаткові способи заробітку: і вантажником працював, і кур'єром і ким завгодно.
Та попри новації, зберегти робочі місця пощастило далеко не всім. Багатьом довелось таки піти в кількамісячну відпустку за власний рахунок. Прибутки впали.
Валерій Сазановський, підприємець, ресторатор:
Процентов 40-60 сразу же убилось.
Алевтина Дзюбенко, маркетинг-директор піцерії:
Мы должны были платить аренду, аренду ж никто не отменяет.
Обіцяну навесні підтримку від держави, - запевняють підприємці, - так і не відчули. Ані морально, ані грошима. А нові обмеження в роботі представники малого та середнього бізнесу вважають вбивчими.
Сергій Трахачов, президент Української ресторанної асоціації:
Це не локдаун для великого бізнесу, це локдаун середнього бізнесу, в цьому є проблема.
Тож протестувальники вимагають грошової допомоги для тих, хто втратив роботу під час карантину, компенсацію тим, хто зазнав збитків та скасування перевірок. А замість закриття всіх на час вихідних - штрафи тим закладам, де порушують карантинні заходи.
Алевтина Дзюбенко, маркетинг-директор піцерії:
Ресторанный бизнес невозможно остановить на 3 дня.
Сергій Трахачов, президент Української ресторанної асоціації:
Ми працюємо з продуктами, вони псуються. Ми не можемо сказати продуктам у п'ятницю: "не псуйтеся і почати псуватися в понеділок".
До рестораторів приєдналися і працівники театрів, які здебільшого отримують прибуток, як і заклади харчування, - саме у вихідні дні.