Спалах ботулізму: як вберегтися від хвороби [ Редагувати ]
На Рівненщині спалах гострого гепатиту А. Захворіли восьмеро людей, серед яких дитина. У чотирьох діагноз лабораторно підтвердили, в інших чотирьох - зразки біоматеріалів на дослідженні. Що саме стало причиною спалаху - наразі з'ясовують. Від початку поточного року - це вже 14-й випадок гепатиту на Рівненщині. Більшає захворювань і на ботулізм. А на Черкащині вже вісім хворих - це найбільший показник по всій Україні. Основна причина - споживання в'яленої і копченої риби та домашньої м'ясної консервації. Як вберегтися та не потрапити на лікарняне ліжко - розкаже Станіслав Кухарчук.
Спека, відключення світла - і все це у розпал сезону кишкових інфекцій. Зараз більша частина пацієнтів черкаської інфекційної лікарні саме з цими недугами. Когось на лікарняне ліжко вклали невимиті руки, когось - зіпсовані продукти.
Переважно від отруєнь страждають діти. Світлану з шестирічним сином Артемом шпиталізували сьогодні зранку. У дитини підскочила температура, з'явилася нудота. Жінка підозрює харчове отруєння.
Світлана - мама пацієнта інфекційної лікарні:
Можу лише припустити, що, у зв'язку із відключенням світла, деякі продукти були, як в таборі, так і в іншому місці - неналежної якості.
У медзакладі через отруєння та кишкові інфекції - справжній конвеєр. Для спекотного літа, кажуть медики, це абсолютно стандартна ситуація.
Наталія Скрипнікова - лікар-інтерн з інфекційних захворювань:
Постійно чоловік 10 поступає, чоловік 10 виписується. Зараз саме сезон харчових інфекцій - багато фруктів, овочів, вони часто не домиваються, іноді через брудні руки, іноді через спеку псується їжа.
Серед уже звичних отруєнь і кишкових інфекцій - на Черкащині почастішали випадки ботулізму. Андрій потрапив у лікарню 2 дні тому з діагнозом гостре харчове отруєння. Але зізнається, спершу думав, що в нього ботулізм.
Андрій - пацієнт черкаської інфекційної лікарні:
У суботу їв в'ялену рибу, а в неділю замовляв плов із баранини. Не знаю, що саме стало причиною, але жорстке було отруєння. Живіт сильно болів, спазмував і жорстка діарея.
Симптоми ботулізму в перші кілька днів дуже схожі на харчове отруєння, або кишкову інфекцію. Та в будь-якому разі самолікування медики не радять - можна втратити час. На третій день інфекція починає прогресувати й вражати нервову систему.
Світлана Волгіна, директорка Черкаської міської інфекційної лікарні:
З'являються ознаки ураження нервової системи - це порушення зору, не чітке бачення, неможливість бачити перед собою. Це порушення ковтання, сухість в роті. То тут уже проноси зміняються на закрепи, виникає парез кишківника, парез сечового міхура, а далі парез дихальної системи.
Ботулізм - підступна і смертельна інфекція. В області вже зафіксовано вісім інфікувань, на щастя, без летальних випадків. Більшість людей заразилися, споживаючи в'ялену або копчену рибу власного виробництва, або придбану на стихійних ринках.
Рибою пані Світлана торгує на ринку вже тридцять років. Каже, про те що почастішали випадки ботулізму - чула. Але у своєму товарі впевнена, адже бере його на підприємстві з відповідними сертифікатами. До того ж кожного дня лабораторія на ринку оглядає рибу і виписує відповідні документи для реалізації. Тож перейматись покупцям - нема чого.
Світлана, продавчиня риби:
Ми маємо холодильники, рибка тримається тільки в холодильниках, по декілька екземплярів на вітрині, щоб люди бачили, і через годину ми обов'язково міняємо рибку, щоб вона не нагрівалась.
Та риба - не єдине можливе джерело ботулізму. Домашня консервація так само може наробити лиха, якщо приготована з порушенням технології.
Станіслав Кухарчук, кореспондент:
Основним показником те, що, наприклад, у домашній тушкованці є бактерія ботулізму - це буде здуття кришки, такі консерви фахівці радять взагалі не вживати. Щодо решти - панацеєю від захворювання може бути термічна обробка.
Овочеві та грибні домашні консерви теж у групі ризику. Адже спори інфекції присутні скрізь, навіть на часточках землі, які потрапляють на городину.
Антон - завідувач бактеріологічної лабораторії Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Саме тут уже постфактум визначають, якою формою ботулізму могла заразитися людина. Каже, на жаль, визначити заздалегідь, чи вражений продукт, чи ні - неможливо.
Антон Маслов, завідувач баклабораторії Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб:
На смак ви не відрізните його - може бути, що в якійсь частині продукту будуть ці бактерії, які виділили токсин, в іншій - не буде.
Головна передумова для виділення цього токсину - це відсутність кисню.
Володимир Папач, директор Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб:
Зазвичай всі ці випадки ботулізму пов'язані зі вживанням консервованої продукції, в'яленої, копченої риби, м'яса достатньої товщини з тим, аби в товщі м'яса був відсутній кисень і утворювався токсин ботулізму. Якщо порушуються технології приготування і зберігання, то стають можливими такі випадки.
Тож медики радять не нехтувати безпекою та купувати такі продукти в точках продажу. А якщо вже так закортіло домашнього - дотримуватись технології приготування.