Закарпатські кавуни вже прямують до різних регіонів країни [ Редагувати ]
Заморські, херсонські, а ще закарпатські. Цьогоріч на ринках України дефіциту кавунів немає. Вродили вони добре. Допомогла погода. Кавуни, вирощені в Україні, з'явилися ще тиждень тому. Відносно новою баштанна справа є для закарпатських аграріїв. Які технології застосовують тамтешні фермери - бачила Мар'яна Мартин.
Сезон збирання баштанних на Закарпатті у розпалі.
Іштван Мезеі - фермер:
Ось приблизно 13 кг вже, як барабан витягнутий, це точно, що спілий.
Цьогоріч вродило щедро. Кавуни великі, гарні.
Кавун просто чудо.
Але ціна ще кусається.
- Добрий день, в яку ціну кавунчики? - 20 грн кг.
На цьому полі у 5 гектарів, на закарпатській Берегівщині, пан Іштван вирощує кавуни 5 рік поспіль.
Іштван Мезеі - фермер:
Інтернет научить нас, і з Херсонщини теж дали такі технології. Я завжди дивлюсь зимою технологію вирощування і свій опит. Вже більш-менш бачу, що треба на вирощування кавуна.
Роботи, розповідає аграрій, вистачає на весь рік.
Іштван Мезеі - фермер:
Весною починається, посіємо насіння на касетах у теплиці, а потім висаджуємо під чорною плівкою. Крапельна система. Потім доглядати, поливати треба. Потім підживлення канєшно треба. Треба дивитись. Тому що разу міняється і кущі, і плоди, і квіти.
Щоби спілу ягоду не псували звірі, поле загороджене електронним пастухом. Працює і крапельна система поливу. Тут піщаний ґрунт, що найбільше годиться для баштанних. Тому і багато добрив рослини не потребують.
Іштван Мезеі - фермер:
Аналізи тоже зробили на нітрати. Допустимо 60%, а у мене 34 тепер. Можна їсти й маленьким дітям спокійно.
З роками почав і експериментувати. Кавуни має різні.
Іштван Мезеі - фермер:
Цей сорт називається "Арашан", є ранні сорти. Раніший сорт - дозріває "Талісман". Цей сорт "Фарео". Не такий червоний всередині, більш розовий, но дуже солодкий.
А це що, невже якась сортова дивинка?
Ну, це на кавун не схоже, радше диня.
Цей сорт "Грейдо" і "Мазін". Цей сорт схожий на айву. Сухий, не мокрий, не соковитий.
З вигляду закарпатський кавун привабливий. А який на смак?
Закарпатський кавун гідний конкурент і херсонському, і заморському. Супер.
Уперше куштую диню, вирощену на Закарпатті.
- Цікава така. - Цікава, да? - Схожа на айву, на манго. - Так, на манго схожа, кому як.
Зі свого поля аграрій збирає щонайменше 70 тонн смугастих. Їх одразу розбирають гуртовики. І далі закарпатський кавун везуть на ринки по всій Україні.
Ця машина завтра поїде на Рівненщину.