Міжнародний день чаю: майстер чайної церемонії розкрив секрети приготування напою [ Редагувати ]
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день чаю. Чи знаєте ви, що це - мало не найдавніший напій на Землі, йому майже 5 тисяч років. Кожного дня у світі випивають три мільярди чашок чаю. А смакувати його з канапкою - це моветон. Як правильно чаювати - наша Ліна Зеленська дізналася від майстра чайної церемонії.
"- Вдихаємо аромат".
"- Тут навіть більша насолода в самому процесі".
Чайна церемонія - особливий ритуал, який потребує тиші, спокою і якісного чаю.
"Самым ценным считается чай, который собран весной, как только сходит снег. Легко заметить цельный лист. Это значит, что этот чай собран вручную. Чем больше в нем почек - тем выше качество", - розповідає Володимир Липовий, майстер чайної церемонії.
Для кожного сорту чаю - свій посуд.
"Черные чаи, чаи "Пуэр" принято пить из глиняной посуды, вкус зеленого или "элунов" лучше раскрывает фарфоровая посуда", - показує Володимир Липовий, майстер чайної церемонії.
Температура заварювання у кожного різновиду чаю своя: для зеленого - 70 градусів, для чорного - майже окріп - 90-95 градусів.
"Если вода только закипела, еще продолжает пузыриться, если Вы зальете чайный лист - он просто свариться и вы получите напиток, который будет горьким", - ділиться секретами Володимир Липовий, майстер чайної церемонії.
Солодким, за словами майстра, чай робить не цукор, а атмосфера. І людина, з якою Ви чаюєте. Зазвичай церемонія триває не менше години. Для нас Володимир обрав особливий чай "Жень-Шень Улун". Позаочі називає його напоєм для журналістів.
"Этот чай помогает вытащить скрытые эмоции. Вы - незнакомый мне человек, не знаете о чем говорить, с помощью этого чая мы найдем общие темы и, поверьте - Вы расскажите мне все", - переконаний Володимир Липовий, майстер чайної церемонії.
Натомість за філіжанкою чаю секретами ділився Володимир. Виявляється, якісний можна заварювати до 18 разів, а от пити натщесерце зелений чай не варто.
"Нельзя употреблять чай холодным. Чай относится к продуктам "инь", это - холодные продукты. Если вы выпьете чай холодным, Вы нанесете вред своєму организму", - розповідає Володимир Липовий, майстер чайної церемонії.
"- Щоб стати майстром чайної церемонії, треба вчитися не один рік, проте такого майстер-класу достатньо, щоб ознайомитися з філософією чаю і створити вдома вишукану атмосферу чаювання".