Свято вишуканих смаків: у Києві обирали найкращого кулінара [ Редагувати ]
Найкращі кулінари країни зібрались у Києві, аби позмагатися за титул Чемпіона. Першість стартувала напередодні і триватиме до суботи. Змагання такого масштабу в Україні проводять вперше. До суддівства запросили й іноземних майстрів. Як готують найвишуканіші страви, бачила Катерина Сривкова.
Свято гастрономічного драйву та феєрія вишуканих смаків. Тут зібралися тільки найкращі - кухарі, які здатні будь-яку страву перетворити на справжній шедевр.
До Києва приїхали понад 100 майстрів кулінарії - і кожен намагався здивувати. Максим приготував - томлених диких голубів.
"Тим моя страва унікальна, шо голуба вже дуже давно не готували. В мене батько займається голубами. Але я його попросив не своїх, а диких голубів. Тому він поїхав і мені зловив. Міські не підходять, міські в мусорниках риються. Треба де на свіжому повітрі, де є природа, дерева, ферми", - розповідає Максим Прихідько, учасник змагань, шеф-кухар.
Змагаються у двох категоріях: юніори та професіонали. Хвилюються навіть досвідчені майстри.
"Это для меня первый такой большой турнир, за который я очень переживаю и волнуюсь. Я доволен. Само участие - это уже хорошо", - говорить Руслан Джуманьязов, учасник змагань, шеф-кухар.
Оцінюють учасників за багатьма критеріями. Серед них і естетичність подачі, і чистота роботи. Та найголовніше - це смак, здатний вразити кожного, незалежно від особистих вподобань.
"Основной критерий - это вкус. Идеальный вкус должен возбуждать все вкусовые рецепторы. Они должны играть, не останавливаясь. Тогда и будет понятно, что это самое лучшее", - говорить Олексій Латкін, суддя чемпіонату.
Чемпіонат всеукраїнського масштабу проводять уперше. Спеціальна категорія для молодих кулінарів - теж нова тенденція.
"Есть такие дарования, есть такие просто гении в своих годах, которые могут обскакать даже взрослых поваров. Только душу нужно вкладывать в работу, без сомнения. Это взрыв эмоций, взрыв вкуса, это то наслаждение, которое просто изнутри тебя разрывает", - говорить Ігор Брагін, президент асоціації шеф-кухарів України.
Для суддівства запросили не лише українських кулінарів, а й кращих європейських майстрів. Менно Пост - власник ресторану із двома зірками Мішлен. Його страви вважають витворами мистецтва.
"Ми проводимо багато подібних змагань у Голландії. Для України це - вперше, і я думаю, - це справжній успіх. Чемпіонат великий, і усе влаштовано дійсно добре", - говорить Менно Пост, суддя з Амстердама, шеф-кухар.
Змагання триватимуть ще два дні. Обиратимуть не лише кухаря-чемпіона України, а й найкращу кулінарну команду.