"Біла смерть": вчені підрахували, наскільки сіль у їжі скорочує життя [ Редагувати ]

Підсолювання приготовленої їжі призводить до скорочення середньої тривалості життя людини. До такого висновку дійшли вчені Інституту громадської охорони здоров'я та тропічної медицини Тулейнського університету (штат Луїзіана, США). Про це повідомляє The Guardian.
Сіль у їжі скорочує середню тривалість життя чоловіків на два роки, жінок - на півтора року.
Дослідження тривало впродовж дев'яти років: вчені аналізували медичні дані понад 500 тис. британців та інформацію про те, чи підсолюють вони приготовлену їжу та наскільки часто це роблять.
На думку керівника дослідження професора Лу Ці, це "перше таке дослідження, яке показало зв'язок між додаванням солі до готової їжі та передчасною смертю".
Загалом відстежити точно, скільки саме солі вживає людина, за словами вчених, досить складно навіть за допомогою аналізів, враховуючи, що багато напівфабрикатів і продуктів, які пройшли технологічну обробку, вже містять велику кількість солі.
Майже 70% усієї споживаної жителями Західної Європи солі міститься в напівфабрикатах та оброблених продуктах, а під час їди додається ще 8-20% солі.
У порівнянні з тими, хто ніколи або рідко підсолює їжу під час їжі, у людей, які постійно додають сіль, ризик передчасної смерті вищий на 28%.
При розрахунках враховувалися й інші фактори, які могли б позначитися на тривалості життя, включаючи куріння, індекс маси тіла, фізичну активність, дієту та стан здоров'я. За словами професора Лу, навіть незначне скорочення споживання солі з великою ймовірністю принесе користь здоров'ю.
Раніше "Подробиці" писали про те, яка сіль найкорисніша для організму.