Ціни на продукти зростуть: скільки коштуватимуть хліб, олія та гречка [ Редагувати ]
Популярні "народні" продукти, гречка та соняшникова олія, дорожчають. Це, попри те, що ціни на них і так досить високі. Скільки зараз доведеться заплатити і що спричинило підвищення вартості? Наші кореспонденти побували на заводі, який виробляє соняшникову олію, поспілкувалися з українськими аграріями і зараз вам про все розкажуть.
Популярні продукти - гречка, соняшникова олія, вершкове масло і навіть хліб вже піднялися в ціні. Але незабаром можуть здорожчати ще більше. Ми в одному з Київських супермаркетів подивимось, скільки зараз коштують ці продукти.
Спершу йдемо до прилавка з крупами. Стабільно улюблена українцями гречка останні роки демонструвала дуже нестабільні цінові показники. Справжнісінькі гречані гірки. У січні 2022-го почалося стрімке здорожчання ядриці: 77 гривень за кіло, а рівно за рік ситуація кардинально змінилася. Стала дешевшати: ціна впала до 67 гривень. А на початку минулого року взагалі була 29. І ось що ми бачимо зараз.
Останнім часом ціни на гречку були досить помірні. Ось тут є варіанти 45 грн за 800 грамів. Також кілограм 49 грн. Є навіть варіант за 40 грн. Але вже незабаром вартість ядриці може сягнути 60 грн за кіло.
Чому популярна крупа знову підіймається в ціні? Запитаємо спершу у вітчизняних аграріїв.
Франківське комунальне агропідприємство. У них понад триста гектарів землі, з них чверть - засіяли торік соняшником і гречкою. Заступник директора каже: урожай зібрали щедрий.
Дмитро Сергенюк, заступник директора агропідприємства:
Ми залишилися задоволені урожайністю соняшника та гречки. Так у нас врожайність соняшника була близько трьох тонн в заліку, а гречки - півтори тонни.
Ціни на продукцію диктує ринок, пояснює фермер. Так, у 22-му, коли почалася війна, гречана крупа сягнула рекордів здорожчання. Кілограм на прилавках був понад вісімдесят гривень! Аграрії тоді одразу збільшили площу під цю культуру. Як результат вже у 23-му пропозиція стала перевищувати попит і ціна на гречку різко пішла вниз.
Дмитро Сергенюк, заступник директора агропідприємства:
Після 22 року сільськогосподарські виробники масово засіяли гречкою свої поля, і вже станом на кінець 23-го на ринку відбулося перенасичення культурою і ціна відповідно просіла, і просіла дуже критично до 6-8 тисяч грн. При цій ціні вона не рентабельна для виробника. Тобто виробництво стає збитковим.
Тож фермери останні два роки почали скорочувати посіви гречки й соняшника. Це й спричинило певну нестачу продукту на ринку. А ще додалися чинники війни, здорожчання енергоносіїв та неврожай зернових через аномальну спеку.
Олег Пендзин, експерт з економічних питань:
Ми мали залишки гречки 23 року, її не дуже багато у 24-му посадили, ще і врожай був невеликий. Тобто ми зараз з вами реально доїдаємо гречку 23-го і почали їсти 24 року - невеликий врожай. І треба розуміти, що дефіциту такого великого поки нема, але зменшення загальних обсягів пропозиції вже відчувається.
Дорожчає не лише гречка. Експерти очікують, що до травня місяця вартість продовольчого кошика українців може зрости ще на 10-12%.
Олія так здорожчала відчутно, м'ясні продукти, відчутно подорожчало масло.
Та конечно дорого, хліб... Дивіться, дешевого хліба немає, той, що 24, 26 грн, його нема.
Ціни ростуть. На всю молочку, сири.
Олена Логінова, кореспондентка:
Соняшникова олія - ще один популярний продукт, який досить суттєво зріс в ціні за останній час. Ось, будь ласка, 81 грн, 82, 85 грн за пляшку, але тут навіть не літр, а 850 грамів.
Олія і справді може стати "золотою". Бо здорожчає ще на 15-20 % навесні, прогнозують фахівці. І тут виникає найцікавіше запитання: чому в Україні, яка є провідним світовим лідером з експорту соняшникової олії, ціна для свого внутрішнього споживача аж така висока? Щоби це з'ясувати, вирушаємо на виробництво.
У цих трубах та гігантських місткостях усюди тече олія. Але побачити її не можна, бо увесь технологічний процес закритий. Ось цех, де виготовляють рафіновану дезодоровану олію.
Сюди вона потрапляє сирою, а далі її нейтралізують, відбілюють, виморожують і навіть сушать. Результат можна побачити лише в лабораторії підприємства, де контролюють якість олії на кожній зі стадій виробництва.
Ось це на вході олія сира, нерафінована, це технологічні процеси, що з нею відбувається - можна оцінити візуально, і ось тут на виході вже готова рафінована дезодорована олія.
Це єдиний завод на Рівненщині, де виробляють таку продукцію. Він працює вже понад рік. Підприємство з нуля збудували й запустили під час повномасштабного вторгнення. Завод має усі міжнародні сертифікати якості продукції, серед них і Kosher та Halal. Тож олія з Рівненщини експортується практично на всі континенти світу.
Олександр Підлісний, директор заводу рафінації олії:
Найбільше споживачів - це Європа. Також був експорт в країни Африки, навіть в Індонезію і Штати наша олія їздила. Співвідношення орієнтовно - це 60 відсотків їде на експорт, 40 відсотків - це місцевий споживач.
Саме світові ціни на олію - одна з найголовніших причин, які впливають на її вартість і на внутрішньому українському ринку, кажуть експерти. Адже продавати дешевше для внутрішнього споживача - невигідно.
Олександр Підлісний, директор заводу рафінації олії:
Це зумовлено ростом попиту в Європі в країнах Азії, Африки, що стимулює підняття цін на соняшникову рафіновану олію. Відповідно ця ціна стимулює і зростання ціни у нас. Інший фактор - це мала пропозиція сировини в Україні. Відповідно малий обсяг пропозиції соняшнику стимулює зростання ціни на цей соняшник. Багато заводів зараз на території України не працює, зупинились.
Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради:
Ціна все ж таки на зовнішніх ринках, яка відбувається, вона диктує і ціну всередині країни. Якщо і далі на зовнішніх ринках попит і ціна буде зростати, так чи інакше ми станемо в ситуації, коли всередині країни частково теж буде відбуватися ріст.
Щодо вартості хліба - фахівці припускають щомісячне зростання на 1,5-2 %. Щодо м'яса: яловичини та свинини - ціна має бути стабільною.