Від 5 кіз до сироварні: як подружжя розвиває ферму під час війни [ Редагувати ]
З невеликого домашнього господарства до повноцінного молочного виробництва. Подружжя Володимира та Марини Чаленків розпочало власну справу одинадцять років тому. За цей час збільшили поголів'я кіз із 5 до 150, розбудовують власну ферму та планують відкриття сироварні. Як вдається розвивати сімейну справу під час війни - розповіли нашій знімальній групі.
Уранішнє доїння на фермі Чаленків відбувається без поспіху, але чітко за розкладом. Допомагає у процесі саморобний молокопровід.
Доять кіз двічі на день, кожна дає від 3 до 6 літрів молока. Та зараз його може бути менше, бо вже почався період кітності.
Пані Марина показує загін із козенятами, тут вони разом із мамами. Три роки тому на фермі вирішили не відлучати малят після появи на світ. Зрозуміли: це заощаджує час, і тварини менше стресують.
Марина Чаленко - фермерка:
Без лиха не було і добра, козеня, яке ходить під мамкою, воно краще козу роздоює, краще, ніж я її роздоюю, і воно кріпше, воно здоровіше, і менше турбот, бо молоко надоїть, підігріти, козеня вчасно напоїть.
Марина відповідальна у сімейній справі й за варіння сирів. Згадує: починали торгівлю із витриманих видів, але згодом виник попит на молоді несолоні. За час війни майже відмовилися від виробництва екзотичного чи вишуканого сиру.
Марина Чаленко - фермерка:
Якнайменше людям хочеться якихось забаганок, тобто стандартний сир, кисломолочний, адигейський, ранкові сири. Минулі роки хотілося там у вині, з вином, то зараз люди наскільки стомлені, виснажені цим усім, що просто так поїсти.
Хазяйнувати Марина з Володимиром почали одинадцять років тому. Тоді завели п'ятьох кіз та знайшли ділянку під майбутнє господарство в селі.
Тепер поголів'я вже складається зі ста п'ятдесяти кіз, є й кілька корів. Сім'я ділиться своїм секретом успіху - це любов до власної справи та безперервне її удосконалення.
Володимир Чаленко - фермер:
Якщо ви займаєтесь будь-яким бізнесом і ви не розвиваєтесь, то це утопія. Коли ми розпочинали, то ми варили сир у каструлях на дерев'яній плиті, тепер ми починаємо сироварню, обладнання куплене, наступний етап - створюємо сироварню.
Своїх кіз на м'ясо родина не віддає, тварини тут проживають до старості. На досягнутому Чаленки не зупинятимуться, у планах ще чимало ідей.