Француз П'єр Ерме став кращим кулінаром світу [ Редагувати ]
П'єра Ерме визнали найкращим кондитером світу. Француз - представник четвертого покоління кухарів, який виготовляє десерти. Уродженець Ельзасу, Ерме не визнає класичних французьких рецептів. Вважає традиційні ласощі надто солодкими. Чим же прославився король кондитерів? - розкажуть наші кореспонденти.
За нього проголосували більшість з п'ятдесяти шеф-кухарів кращих ресторанів планети. У світі "високої" їжі мсьє П'єра, зазвичай, називають Пікассо серед кондитерів. Ерме з дев'яти років мріяв пекти вишукані солодощі. Навіть відмовляння матері не зупинили майбутнього метра.
"Коли я створюю тістечко, думаю про емоції, які хочу викликати. Це не просто поєднання смаків. Важливо, як сама людина сприйматиме десерт", - говорить П'єр Ерме, кондитер.
Всесвітньо відомим Ерме зробили його макарони. Не ті, що, майже, кожен може зварити у каструлі на обід. Йдеться про тістечка з білків, цукрової пудри та молодого мигдаля. Вони тануть у роті. Саме Ерме вигадав дюжину рецептів, а макарони, завдяки кондитеру, отримали десятки різноманітних смаків.
"Моє головне джерело натхнення - інгредієнти. Ідея може з'явитись із фото, після прочитаної книги чи просто розмови зі знайомим. Приміром, зараз, я працюю над тістечком з полуниці, лайму, базиліку та шматочків трояндового лукума. Придумав таке після того, як мій друг з Лівану розповів мені про заморожений лукум", - говорить П'єр Ерме, кондитер.
Ерме придумав використовувати для приготування макаронів екзотичні інгредієнти. - Оливкова олія, ваніль, інжир, дика шипшина та навіть фуа-гра. Почав додавати різні ароматизатори. Звичайне тістечко, яке ще у восьмому столітті випікали монахи, стало стравою для гурманів.
"Головний показник - смак. Мені не подобається, коли хтось цікавиться технологією приготування. Питає після дегустації печива - "А як це зроблено?". Все просто. Якщо сподобалось, скажи - це смачно. І все, цього достатньо", - говорить П'єр Ерме, кондитер.
Кожен свій рецепт Ерме занотовує та створює ескіз до нього. В архіві кондитера - сотні папірців з експериментами. Наступного року метр планує відкрити магазин макаронів у Японії. У крамницях Парижа його класичне тістечко коштує два євро, тридцять центів.