Огидний запах, незрівнянний смак: у Сингапурі пропонують страви з "короля фруктів" [ Редагувати ]
Король фруктів - дуріан - з божественним смаком і нестерпно огидним запахом. Та в сингапурському кафе - з нього навчилися готувати будь-які страви - від піци до морозива. Чому цей диво-фрукт таки варто спробувати - дивіться в сюжеті.
У цьому сингапурському кафе знають, як пахне успіх. Їхня основна принада - страви з дуріану. Це великі плоди, колючі зовні, соковиті всередині, але з жахливим запахом. Їхній аромат часто порівнюють із сумішшю запахів каналізації, часнику та брудних шкарпеток. Вивітрити його з приміщення дуже складно. Через цю неприємну особливість фрукт заборонений у більшості готелів, метро, в літаках та громадських місцях. Але жителі азійських країн куштувати плоди радять обов'язково - хоч і затуливши носа.
"Дуріан можна споживати окремо, або ж як закуску чи десерт. Але наша компанія захотіла зробити його інгредієнтом основних страв. Наприклад, картопля-фрі із соусом з дуріану чи наггетси. Також у нас є піца", - розповідає Ланс Лі, представник закладу.
Шанувальники обожнюють дуріан на смак. Кажуть, він ніжний, кремовий і нагадує сир чи комбінацію екзотичних фруктів: банана, манго, папаї, разом з ваніллю. Огидний запах дає колюча шкірка плоду, а м'якоть усередині - солодка. На батьківщині - в Південно-східній Азії дуріан вважають делікатесом. Оскільки фрукт багатий на вітаміни, його використовують і в медицині.
"Складно пояснити смак, але насправді плід солодкий. Дуже смакує!", - говорить Майкл Кеппс, турист зі США.
Тож доля "короля фруктів" така, що його або люблять, або ненавидять.
"Я насправді тут з дружиною, але вона пішла, бо терпіти не може дуріан. А я - просто обожнюю!", - говорить Ленні Нег, турист з Австралії.
"Якщо вам не сподобається дуріан, кафе повертає гроші. Це їхня гарантія. Було б непогано, якби й інші заклади так робили", - говорить Рон Тан, постійний покупець.
У сингапурському кафе пропонують морозиво з дуріаном, цукерки і навіть каву. Туристи залюбки вчаться чистити плід самостійно, в рукавичках. Також продукти з нього можна взяти із собою - їжу загортають у вакуумні пакунки, аби запах не дошкуляв. Планують також розширити меню й вигадати нові страви з незвичайним плодом - рис і пасту.