Жителька Запоріжжя виростила тропічний сад на власному подвір'ї [ Редагувати ]
Натомість досвід жительки Запоріжжя доводить, щоб займатися улюбленою справою, до села переїздити не обов'язково. У себе вдома вона вирощує цитруси, ананаси, маракуйю та інші екзотичні фрукти. Як їй це вдається - дізналися наші запорізькі кореспонденти.
Тоді як сусіди вирощують на городі в основному картоплю і цибулю, Тетяна Кузьмук цілий рік - біля цитрусових. Апельсинів, лимонів та мандаринів.
"Так же дома можно выращивать грейпфруты. Хотя кажется, что эти гигантские деревья, гигантские плоды, на самом деле тоже можно получить вкусный урожай. Плоды будут тоже сочные (разрезает и брызги) и спелые. Видите как сок брызгает".
Усе розпочалось 10 років тому із горщиків на підвіконні. Коли рослинам стало тісно в хаті, чоловік мусив збудувати оранжерею сміється Тетяна. Тепер у неї власний ботанічний сад. Скільки Зараз тут рослин - господарка точно навіть не може сказати.
Я не считала. Мне страшно".
Досвідом вирощування та догляду за екзотичними рослинами Тетяна залюбки ділиться в інтернеті. Навіть відеоблог веде.
Відповідальна за відеоблог донька Вікторія. Жартує: це єдине, що їй тут довіряють.
"Мама любит, чтобы ей не мешали. Потому что когда я что-то делаю, или не то, или не так, или не дак. По большей части я оператор и поедатель всех цитрусовых", - говорить Вікторія Кузьмук, донька власниці ботанічного саду.
З-поміж цитрусових у ботсаду Тетяни дозріває й інша екзотика - ананаси, маракуйя і навіть рожеві банани.
"Очень бархатный, очень такой, как велюровый. Очень нежный. - А на смак? - А на смак созреет попробуем".
З тими рослинами, які не хочуть плодоносити, розмова коротка:
"Я угрожаю ему секатором. Не будешь цвести, я снесу тебе башку и привью более интересный и послушный сорт. - Допомагає? - Помогает", - говорить Тетяна Кузьмук, власниця ботанічного саду.
Як правило, врожай у цьому ботсаду збирають на новорічні свята. Дегустація - прямо на місці.
"Кумкваты нужно есть с кожурой. У них мякоть, немножечко кислинка такая небольшая есть. А все сладкие вещества находятся в кожуре".
Частиною екзотичного врожаю Тетяна із задоволенням пригощає знайомих та друзів. Мовляв, щоб і їхній святковий стіл був вітамінним.