Испанские ученые разработали "умную" упаковку для продуктов [ Редагувати ]

Розумну упаковку для харчів розробили іспанські вчені. У ній продукти зберігаються довше і залишаються свіжими навіть після розпакування. Це вже довели на різноманітних сирах та печиві. До складу матеріалу, з якого виготовляють "розумну" упаковку, - входять натуральні компоненти, зокрема пектин та хітозан. Вчені заявляють: їхній винахід дозволить відмовитися від додавання в їжу небезпечних консервантів та продовжить життя харчів.
Єлена Діаз де Аподака, винахідниця:
- Ми розробили кілька видів "розумної" упаковки. В одному варіанті - активні речовини додають до пакувального матеріалу - пластику або паперу. В іншому передбачено окремий шар, який можна накладати прямо на харчі.
Іспанські дослідниці впевнені: їхній винахід дозволить побороти ще одну світову проблему - зменшити кількість харчових відходів. Щороку на планеті на смітник потрапляє понад два мільярди тонн придатної їжі - порахували вже британські вчені. А все через надмірну кількість харчів, які купують люди, та невміння їх зберігати.