Чеські пивовари контролюють якість пива за допомогою раків [ Редагувати ]
Воду для пива - перевірять раки. Такий незвичний спосіб контролю за якістю продукції започаткували чеські пивовари. Як працюють дегустатори із клешнями - дивіться в наступному сюжеті.
Чеське місто Противін - невеличке і тихе. Населення тут небагато - до п'яти тисяч. Підприємств із виробництва - теж обмаль. Хіба що ось ця непримітна броварня, яка нещодавно прославилася на весь світ. За контролем якості тут стежать не лише люди та техніка, а ще й раки.
"У нас є п'ятеро раків, які контролюють якість води. На них закріплені датчики, які всю інформацію передають на комп'ютер. Так ми стежимо за їхніми імпульсами. Ці показники повідомляють нас про те, як змінюються параметри води. Раки дуже швидко реагують. Ми маємо результат буквально за три хвилини", - розповідає Міцал Волдрич, працівник пивоварні.
Так звані живі індикатори допомагають поліпшити якість виробництва. Вони невтомно працюють щодня. Встановлені датчики реагують на серцеву діяльність рака. Щойно він відчуває себе у воді некомфортно, одразу починає нервувати. Усі дані висвічуються на комп'ютері.
"Раки - жива хімічна лабораторія. Це такий собі біо-індикатор - швидка реакція на будь-які зміни в довкіллі", - розповідає Павел Козак, директор науково-дослідницького інституту.
Систему постійного контролю води розробили та запатентували вчені факультету рибного господарства Науково-дослідницького інституту, що у Воднані. Вони провели низку досліджень спочатку у звичному природному середовищі раків - водоймах. І довели, що саме ракоподібні можуть слугувати так званими біосенсорами.
"Ми також на фінальній стадії розробки технології бездротового сканування інформації про серцеву активність раків. Ми вже запатентували свій проект у Європі", - розповідає Павел Козак, директор науково-дослідницького інституту.
Нові дослідження допоможуть зчитувати імпульси серцевої діяльності раків без датчиків, а за допомогою чуттєвої камери. Проектом вже зацікавилися в європейських країнах.