У Дніпрі спекли паски із борошна з розмінованих полів [ Редагувати ]
Паска з борошна з деокупованих територій. Перед Великоднем у різних містах України та за кордоном проводять майстеркласи з випікання пасок. Головний інгредієнт - борошно з зерна, яке виростили та зібрали на розмінованих полях. Організатори хотіли показати справжню ціну українського хліба та нагадати про проблему забруднення угідь смертоносним залізом. Олена Мендалюк побувала на заході у Дніпрі.
300 грамів цукру на кілограм борошна.
Поки вистигає опара, шеф-кухар Андрій Ворон переходить до замішування тіста для великоднього хліба.
Рецепт на 3 750 грамові паски: кілограм борошна, 25 грамів живих дріжджів, молоко - 350 грамів, цукор - 300, масло вершкове - 250, 4 яйця, 1 жовток, сіль, ванільний цукор. І для начинки у нас буде фундук та цукати.
Та головний інгредієнт цього майстеркласу – борошно.
Це наше борошно, котре з розмінованих територій Херсонщини та Миколаївщини.
Віталій - фермер з Херсонської області, має поля у Чорнобаївській громаді. Вирощує зернові. У жовтні 22, через тиждень після деокупації, почав прибирати угіддя від російського залізяччя.
Віталій Олексієнко – фермер із Херсонщини:
Всі поля були в "Ураганах", було дуже багато залишків вибухонебезпечних предметів. Йшли, убирали, те, що розуміли, що безпечно, убирали самі. Вивозили КамАЗи.
На сьогодні уже очищено 35 тисяч квадратних кілометрів землі. Зокрема, розміновано 1800 гектарів на Херсонщині.
Олександр Бухало – начальник відділення піротехнічних робіт ГУ ДСНС у Дніпропетровській області:
Складність у тому, що пройшов деякий час, і велика рослинність з’являється, тому використовується механізоване розмінування, але не завжди воно може під’їхати, тому використовуються піші розрахунки з металодетекторами.
У лютому 23-го фермер вперше посіяв горох, потім у березні ярий ячмінь. Розповідає: працювати на землі у прифронтових районах той іще виклик.
Віталій Олексієнко – фермер Херсонщини:
Зараз на Херсонщині. ДСНС казав за Високопільську громаду, за Великоолександрівку - там у всіх фермерів немає складів. Вони б'ють по складах.
За підрахунками, 39 тисяч квадратних кілометрів території України залишаються потенційно замінованими. Дві третини - це родючі поля. Небезпечні знахідки досі виявляє на угіддях і Віталій.
Віталій Олексієнко – фермер Херсонщини:
Буває таке, що мій механізатор ось так в руках приносить уламок від касетного боєприпаса, ось це все, що розлітається, от прямо воно заряджене, акуратно поклав його і все.
Та попри все на зло ворогові фермери продовжують працювати. Минулого року зібрали гарний врожай пшениці.
Віталій Олексієнко – фермер Херсонщини:
У травні були опади, то ми зібрали не погано, по 5 тонн з гектара, по 50 центнерів зібрали, і пшеничка дуже гарної якості.
Щоб показати справжню ціну українського збіжжя та привернути увагу до проблеми замінування, Міністерство економіки та міжнародні партнери ініціювали проєкт "Душа землі". В його рамках і проводять майстеркласи з випікання пасок із борошна з деокупованих полів.
Мені подобається, воно дуже добре себе веде. Воно не пливе. Я задоволений нашим українським продуктом. Щільний рулет з будь-якою начинкою - це може бути (м'який) сир, цукати, горіхи, що вам більше до вподоби. Потім згортаємо його равликом.
Дніпряни ретельно занотовують рецепт.
Вікторія, жителька Дніпра:
Мені більше подобається з додаванням не молока, а сметани. Сметана й масло - вона така більш волога.
Алла, жителька м. Дніпро:
Сподобалося з "Нутеллою". Вдома є дитина, полюбляють дітки все солоденьке. Хочеться для себе спробувати щось нове.
Та попереду кульмінація – яка паска у розрізі.
Вона дуже волога. Я обожнюю вологі паски.
Катерина, жителька м. Дніпро:
Будемо пробувати, ми зробили фото рецепта, будемо вже вдома намагатися повторити. Тим паче в нас є приклад того, що має вийти.