У Колумбії кухарі навчилися готувати квіти (відео) [ Редагувати ]
Страви із квітів взялись готувати колумбійські кухарі. Досі Колумбія була відома, як один із найбільших світових експортерів живих рослин. Та виробники пішли далі. Чому колумбійці вирішили ще й їсти квіти та які гастрономічні шедеври з цього вийшли, дивіться у сюжеті.
Брокколі, цвітна капуста чи каперси. Ми так звикли до них, що вже й не усвідомлюємо, що споживаємо квіти. Однак у Колумбії пішли далі. До традиційних страв там почали додавати рослини зі звичайних квітників.
"Усі ми звикли до того, що квіти - це передусім краса. Але ці рослини - ще й їстівні! Я вважаю, що страви з них - гідні королівського меню", - говорить Олівер Прієто, квітникар.
Колумбія - один із основних світових експортерів зрізаних квітів. Обсяги їх продажу сягають тут мільярда доларів щороку. Та молодий підприємець Даніель Арістізабаль вирішив започаткувати альтернативний ринок у квітковій індустрії. Тепер його компанія вирощує органічні їстівні квіти. Їх продають у готелі та ресторани столиці.
"Колумбія здавна відома, як виробник декоративних рослин. Але я подумав, що мають бути інші напрямки цього ринку, які ще недостатньо вивчені. І, зрештою, ми зрозуміли: існує безліч їстівних квітів - до трьохсот сортів по всьому світу", - говорить Даніель Арістізабаль, генеральний директор компанії-виробника їстівних квітів.
Квітковими салатами складно здивувати людей в Японії, Таїланді чи Мексиці. У традиційних кухнях цих країн пахучі рослини відомі здавна. А от шеф-кухарі у Франції та Іспанії почали опановувати ароматну гастрономію лише зараз.
Алехандро Гутьєррес - біолог за професією та кулінар за покликанням - додає квіти настурції і гірчиці до картопляного салату. Барвисті пелюстки він подає і до м'яса. І це не просто гра кольорів.
"Уся ця краса містить чимало вітамінів та корисних речовин і мінералів. Тож квіти у салаті я використовую, аби збагатити його поживними елементами", - говорить Алехандро Гутьєррес, біолог і шеф-кухар ресторану.
Солодкі, кислі, зі смаком цитруса чи анісу. Квіткові салати, коктейлі та солодощі уже можна скуштувати і поза межами Колумбії. Тож найближчим часом ці страви з'являться і в меню європейських ресторанів.