Європа запустила експеримент з виробництва космічної їжі на орбіті [ Редагувати ]

Європейське космічне агентство протестує можливість виробництва їжі для астронавтів прямо на орбіті або згодом на Місяці та Марсі. Про це повідомляє ВВС.
Проект, яким займається британська Frontier Space спільно з Імперським коледжем Лондона, передбачає вирощування в лабораторних умовах основних компонентів їжі - білків, жирів, протеїнів і волокон, а потім приготування з них звичайної їжі.
Успіх експерименту дозволить значно знизити вартість харчування для космонавтів, яке щоденно коштує майже $26 000 на одну людину.
Астронавти вживають в умовах невагомості ліофілізовану їжу
У рамках першого етапу експерименту за допомогою ракети-носія SpaceX Falcon 9 на орбіту вивели супутник з біореактором з генетично модифікованими клітинами дріжджів. Після повернення супутника на Землю вчені вивчать стан дріжджів.
Вирощений у лабораторії стейк
Результати дозволять розробити біореактори для вирощування основних компонентів їжі. Його відправлять на орбіту наступного року.
За словами вчених, з цих елементів можна буде приготувати будь-які страви, використовуючи пристрій на зразок 3D-принтера. Рецепти вже розробляються у Імперському коледжі.
Біореактор для вирощування їжі