Посівна під вибухами: фермери обробляють поля за кілька кілометрів від фронту [ Редагувати ]
Четвертий рік поспіль посівна в Україні триває в умовах війни. Цьогоріч аграрії планують засіяти понад п'ять з половиною мільйонів гектарів ярих. Тривають весняні роботи й у полях на Запоріжжі.
У деяких громадах фермери обробляють землю під звуки вибухів. Як проходить посівна у прифронтовому регіоні та що потрібно для майбутнього врожаю - далі у сюжеті.
Посівна на Запоріжжі на фінішній прямій. В області вже засіяно близько дев'яноста відсотків полів. Нині черга соняшника. Розпочати процес раніше аграріям заважала погода. Бо культура чутлива до температурних гойдалок.
Іван, керівник агропідприємства:
Він не то що теплолюбний, він не любить перепад температур і буде боліть, угнєтать його буде це, буде багато болячок на ньому, тому його сіяти потрібно, коли уже плюс-мінус однакова температура.
Нестабільна температура та заморозки на ґрунті могли вплинути й на озимину. Щоби цього не сталося, фермери додали добрив.
Іван, керівник агропідприємства:
Будь-які ж перепади температури та ще й заморозки - це не дуже добре. Ну, ми підкормили амінокислотами, внесли добрива, ну, звичайно, на врожайність це буде сказуватись.
Та найбільша проблема для майбутнього врожаю - відсутність дощів. Виорані поля вже підсихають.
Ґрунт, звісно, дуже сухий зверху, ну, ми бачимо, що якщо десь глибше копнути, десь тут буде волога. От і стараємося до цієї вологи достати, щоб сюди посіяти соняшник.
Там, де соняшник уже посіяли, землю одразу удобрюють. І захищають від бур’янів і шкідників.
На сусідньому полі роботами керує пані Галина. Вона вже п’ять років очолює агропідприємство. Заопікувалася ним після загибелі чоловіка.
Галина, керівниця агропідприємства:
А як люди стоять за нами, як я брошу. Так сталося, що це було в березні й мені надо було зразу братися до роботи. Тяжко було в тому, що я з технікою, знаєте, комбайни оці, трактори, сівалки, все там настроїть, ну, нічого, все добре. Зараз, як кажуть, практика велике діло і наработки кожен рік.
У цьому господарстві обробляють 400 гектарів землі. І якщо до великої війни Галина більше сподівалася на розвиток справи, то зараз чимало із задуманого - на паузі.
Галина, керівниця агропідприємства:
Зараз ми живемо так: рік пройшов і слава Богу. Закупили насіння, гербіциди, добрива, на наступний рік, сіємо, працюємо, бо не будеш працювать, не будеш сіяти, не буде чого чекати.
За останні три роки для фермерів змінилися ціни на продукцію та витрати на логістику, зазначають аграрії.
Галина, керівниця агропідприємства:
Ціни від нас не залежать, нам диктують, а ми вибираємо уже з того, що нам диктують, війна, звісно, вплинула.
Іван, керівник агропідприємства:
У нашому регіоні все зросло і чи змінилося на логістику. Перші роки війни це була дуже велика логістика, щас вона трішки менше стала. Продукція дешевша, добрива дорожче.
Через війну 80 відсотків полів Запорізької області наразі не обробляються. Частина паїв окуповані або розташовані в зоні бойових дій. Попри постійну небезпеку та загрозу обстрілів, місцеві аграрії намагаються працювати навіть за кілька кілометрів від лінії фронту.
Іван Федоров, голова Запорізької обласної військової адміністрації:
Це загроза того, що виробничі бази знищуються ворогом, це загроза того, що техніка знищується ворогом, це загроза того, що людей, персоналу, які працюють, тому що вони також бояться працювати на полях, на полях розкидана величезна кількість ворожих снарядів, "Шахедів".
Попри усі виклики, які постають перед агросектором, без врожаю Запоріжжя не залишиться, запевняють фермери. Цьогоріч планують зібрати близько трьохсот сорока п'яти тисяч тонн зерна.