Пекарі Парижа розкрили секрети французького хліба [ Редагувати ]
У Парижі проходить традиційний фестиваль хліба. Кращі пекарі Франції не лише демонструють свої витвори, а й проводять майстер-класи і дегустації. Булочки, рогалики і звісно, багети - усе за середньовічними рецептами з різних французьких провінцій. Чому якісний хліб не псує фігури і від чого, насправді, гладшають? Розповість Дмитро Євчин.
Основна принада для хлібних гурманів - ось такі відкриті пекарні. Відвідувачі можуть побачити на власні очі, як виготовляють традиційні багети та відзняти на смартфони весь процес. Чи вийде у самих спекти щось подібне? - французькі майстри гарантій не дають.
"У нас в Америці хліб не такий смачний, і чомусь не такий свіжий у булочних. Наші пекарі намагаються робити хліб за французькими рецептами, однак він відрізняється від тутешнього", - говорить Семюель, турист зі США.
Хліб - усьому голова. І у Франції також. Тут це культовий продукт. Як фуа-гра, цибулевий суп чи вино. Місцеві полюбляють купувати хліб у приватних булочних-кондитерських. Підрахували - щоранку 15 мільйонів французів прямують до крамниць за багетом чи круасаном.
"У хлібі багато поживних речовин, крім того він тут неймовірно смачний. Саме тому нам подобається цей фестиваль. До того ж хліб - багатий на вуглеводи, а вони дуже корисні", - говорить Христина, туристка з Іспанії.
Місцеві гурмани кажуть - сучасний хліб вже не такий смачний, як бодай 15 років тому. У гонитві за кількістю - втрачається якість. Тепер французи більше споживають їжу з фаст-фуду. І гладшають саме від гамбургерів, а не від запашних свіжих багетів. Не дивно, що традиційний французький хліб - під опікою ЮНЕСКО.
"Я з Італії, у нас випікають трохи інший хліб. Французькі булки прості - без додаткових інгредієнтів. Але саме це мені й подобається", - говорить Енріко, турист із Італії.
Історики кажуть - у французів генетична потреба у хлібі. І якщо вранці на столі не буде розрізаного багета з маслом чи джемом - день не задасться.