Італія залишиться без садів оливи через шкідників [ Редагувати ]
Італійські фермери в паніці. В країні, яка є другою за обсягами виробником оливкової олії в світі, доведеться вирубувати столітні оливкові сади. Так вирішила рада комісарів ЄС.
Власники мають намір відстоювати плантації до останнього. Утім, боротись їм доведеться не з чиновниками, а з бактеріями, які швидко поширюються європейським континентом, знищуючи на своєму шляху плодові дерева.
Ось на що перетворилося донедавна родюче оливкове дерево. Воно стало геть сухим, усередині труха - і це всього за кілька тижнів. Фермер Панталео Піччіно з сумом розповідає про своє господарство. Під столітніми оливами в нього 270 гектарів - і частина його дерев уже уражені бактеріями.
"Подивіться на це дерево. На ньому наче є живі молоді пагінці, але якщо придивитись уважніше - на ньому дуже багато сухих гілок. Ми називаємо це "прогресивним захворюванням". Це дерево вже атакували бактерії і скоро воно загине", - говорить Панталео Піччіно, фермер.
Донедавна бактерій Ксилелья Фастидіоза в Європі не було. Їхня батьківщина - Американські континенти, але й там не знають, як боротися з захворюванням Пірса, котре викликають бактерії.
Ксилелья Фастидіоза "полюбляють" селитись не лише на оливах, але й на винограді, дубі, мигдалі, персиках, сливах, абрикосах, вишнях, грушах, чорницях, горіхові пекан і червоній шовковиці.
Найімовірніше небезпечні організми завезли в Італію мікробіологи з університету Барі. Тепер в поліції саме їх підозрюють у зумисному поширенні небезпечного штамму.
"Ми розслідуємо, яким чином бактерія потрапила в Італію. Тож відкрили кримінальне провадження стосовно ураження екосистеми регіону", - говорить Катальдо Мотта, Прокуро.
У південній Європі вже справжня весна. А тому фермери готуються до боротьби із заморською хворобою. Щоправда, дієвим є лише один метод - знищення уражених дерев. Тим часом, спалахи захворювання Пірса вже зафіксували не лише в Італії, але й у континентальній Франції та на острові Корсика.