Чехи удивляют туристов зеленым пивом [ Редагувати ]
Великдень з присмаком хмелю. У Чехії до свята зварили незвичайне пиво, насиченого зеленого кольору. Воно так і називається - Великоднє, або зелене. Це особливий сорт напою, який готують за старовинним рецептом. Таємницю приготування в Чехії знають лише одиниці. Алла Щоличева намагалася до них долучитися.
Пиво кольору тархун бармен Ладислав не встигає розливати. Чехів, здається, зовсім не дивує чудний вигляд напою. Вони знали і чекали, коли зварять Великоднє пиво. А потім почнуть продавати у пабах та ресторанах.
Ладислав, бармен:
- Цього тижня навіть ті, хто полюбляє темне пиво, вважає своїм обов'язком вИхилити келих зеленого. Адже його потім не буде.
Цей хмільний трунок оповитий таємницями. Ніхто не знає, що додають і як домагаються такого зеленого кольору. На наше прохання пивний сомельє, спробує розгадати секрет .
Денис Гущін, пивний сомельє:
- Наверное, скорее это будут травы, можно мелиса, лайм, летние душистые травы. А так как пиво секретное трудно сразу определить из чего бы это состояло. Чувствуется хмель, чешский хмель присутствует в каждом пиве.
Воно зелене, пояснює сомельє, тому що виробник зіграв на стародавній традиції. Напередодні Великодня, є "зелений четвер". Колись цього дня священики вбиралися в зелених одяг і їли овочі зеленого кольору. Зараз беруть спеціальні закуски до пива.
Чеські пивовари дуже полюбляють дивувати шанувальників напою, тому кожне свято намагаються використати для створення нового сорту.
Денис Гущін, пивний сомельє:
- На день Святого Николая, Микулаша по-чешски, то даже сварили чертовски, дьявольски хорошее пиво. И оно янтарно красное, такое почти как кровь.
Втім, напередодні Великодня, зелене пиво найпопулярніше. І багатьом, здається, до смаку.
Хонза, відвідувач ресторану:
- Ми з другом зайшли посидіти після роботи, а тут - зелене пиво. Я спробував уперше, це другий бокал, але буде ще третій. Я б сказав, що це витриманий і смачний напій.
Таке пиво в Чехії з'являється раз на рік. І скільки б його не зварили, завжди замало. Розраховують на тиждень, а випивають за лічені дні.
Алла Щоличева, Олексій Шматов, "Новини", телеканал "Інтер", Чехія