В Киеве вспоминали, чем питались люди во время голода [ Редагувати ]
Юшка з кропиви, ячмінна затірка і коржаники. Напередодні 78-их роковин Голодомору у столиці вирішили пригадати, що їли українці у ті роки. Рецепти відтворили за спогадами очевидців, а інгредієнти назбирали на полях та у лісах. Приготовані страви пропонували скуштувати всім охочим. Ольга Соколовська спробувала і собі.
Подорожник, щавель, лопух і коріння хрону - такий нехитрий продуктовий кошик 33-го. Інгредієнти складають у каструлю, заливають водою і варять. Жодних приправ. Отак виглядає вже готова юшка. А це - тогочасний делікатес - затірка, або рідкий хліб.
Це "святковий стіл" часів Голодомору. Адже страви, які ви бачите, - у домівках українців з'являлися дуже рідко. У меню навіть кілька видів млинців. Людмила не тільки приготувала, а й скуштувала всі наїдки. Впевнена, такий раціон витримає не кожен.
Ольга Соколовська, кореспондент:
- Оці коржаники з маторжениками за кілька хвилин роздаватимуть перехожим. Тож усі охочі зможуть відчути на смак життя українців під час Голодомору.
Куштували з Острахом і маленькими шматочками.
Руслан, киянин:
- Про смак тут важко говорити, тому що інгредієнти очевидно були ті які залишали в людей хоча би якусь надію на виживання
Організатори впевнені - сучасні українці на мить відчули гіркий присмак минулого. А вже 26 листопада, у день пам’яті жертв голодомору, кожен зможе віддати шану історії, запаливши свічку.