На Закарпатье появилась первая клубника [ Редагувати ]
А на Закарпатті вже з'явилася перша полуниця. І хоча ціни на неї ще кусаються, садівники запевняють, що ягода цілком достигла, до того ж без хімічних добрив. Для деяких регіонів, полуниця - справжня годувальниця. Якщо сезон видався врожайним - за рахунок проданого можна жити цілий рік.
Цілу миску Ягід за кілька хвилин назбирала Мар'яна Кізько. Аби полуниця на городі виросла якнайшвидше - її сховали у невеликому парникові. Удень плівку відкривають, щоб ягоду зігрівало сонце. Зрошують грядки дощовою водою, і - жодних хімічних добрив, твердить жінка.
Мар'яна Кізько, власниця садиби:
- Добрива ми використовуємо сугубо домашні - навоз, і шо ну ще таке, більш таких добрив ніяких чоловік не використовує.
Рання ягода - найдорожча. І продавати її можна прямо у рідному селі. Ринок поруч автодороги. Люди зупиняються й купують полуницю. За кілограм просять від тридцяти до п'ятдесяти гривень. Для багатьох родин у селі - полуниці - головний бізнес.
Маргарита Феєр, власниця садиби:
- Ми самі мусимо усьо для себе заробити, тепер усьо позакривали позачиньовували, то канєшно, ягоди-головне.
Родина Вікторії Купар вирощує полуницю півстоліття. З часом на полях почали застосовувати нові технології - ось таку зрошувальну систему вмикають за сухої погоди. Щоправда, бабусині поради теж використовують. Одна з них - поля вкривають сухим листям з лісу.
Якщо буде не підстелено, вони ляжуть на саму цю землю і при тому, коли буде падати дощ будуть загрязнюватися.
Коли полуниця плодоносить, а це триває протягом місяця, заробити можна п'ятдесят - шістдесят тисяч гривень, кажуть фермери. Тоді ягоди везуть на продаж по всій Україні.
Вікторія Купар, власниця садиби:
- Десь 500-600 кілограм, ну десь до 700 кілограм -за сезон?-За один збор. - за один день? - Так, так.
Робота ця - не з легких. Але вона приносить дохід родинам. А ще, кажуть фермери, вирощування ягоди підсилює імунітет. Адже полуниця, передусім - це солодкі ліки від різних недуг.