Житель Ивано-Франковска сменил дизель на подсолнечное масло [ Редагувати ]
Соняшникова олія замість дизельного пального. Вже майже рік мешканець Прикарпаття заправляє свою машину тим, чим інші заправляють салати. Багатьох такі досліди дивують, а от сам новатор результатами задоволений. Каже, - таке паливо і екологічно чисте, і коштує копійки. Про плюси і мінуси ноу-хау у наступному сюжеті.
Винахідником Ігор Сусяк себе не вважає, адже біодизель уже давно використовують у світі. В Україні знайти його проблема. Тому вирішив виготовляти його самостійно. На 80 відсотків пальне складається з олії, решта - спирт. Проте й без останнього складника можна обійтися, каже хлопець. І радить водіям проекспериментувати, коли в машині раптово закінчИлось пальне.
А ще олія чистить двигун і продовжує життя автомобіля, каже хлопець. Машину довелося переобладнати. Щоб забезпечити подачу олії до двигуна Ігор вмонтував додаткові паливні баки та систему фільтрації.
Ігор Сусяк, раціоналізатор:
- Заводитесь на звичайному дизелі, через 5-10 хвилин цими переключателями переключаєте бак, і воно йшло в один бак, вертається в другий і всьо.
На олійному пальному хлопець майже щодня долає 200 кілометрів з гірського села, де мешкає, до Івано-Франківська, на роботу. Колеги з ноу-хау Ігоря спочатку сміялися.
Руслан Бабій, колега раціоналізатора:
- Що воно не буде працювати, не буде їхати. Або якщо буде їхати, то недовго. Але воно працює, їде.
Рослинний жир хлопцеві віддають у кафе й ресторанах майже безкоштовно.
Андрій Брюх, директор кафе:
- В три дні ми можем дати близько 10 літрів олії, яка просто проходить використання і нікому не потрібно.
Щоправда, їздити на рослинному жирі може лише дизельний транспорт. Єдиний недолік такого пального - різкий запах смаленого з вихлопної труби. Але з цим, каже Ігор, можна миритися, довкіллю воно не шкодить.
Ольга Вихованська, Зіновій Афтанас, "Новини", телеканал "Інтер", Івано-Франківськ