В Украине все большей популярностью пользуются "антикафе" [ Редагувати ]
У цих кав’ярнях немає меню та офіціантів, а напої та їжа - у вільному доступі. Платити треба лише за час, який ви там проводите. А в рахунку замість переліку страв - хвилини. Ці заклади прозвали "антикафе" і в Україні вони - на піку популярності. Люди в таких місцях знайомляться, грають в ігри, вчаться і навіть працюють. Ольга Гостєва повернулась з нетрадиційної кав’ярні і ділиться враженнями.
Ольга Гостєва, кореспондент:
- У звичайному кафе можно поїсти та випити кави. Проте для сучасної молоді цього замало - хочеться і "хліба для душі".
У вільний час ці хлопці приходять сюди не просто поснідати чи пообідати. Поєднують трапези з читанням літератури, роботою в Інтернеті та розвагами.
Віктор Філатов, архітектор:
- У нас був вільний час, його треба було провести з умом і щоб сподобалося. Дешевого та цікавого місця проводження немає, тому ми завітали сюди.
У цьому кафе - власна бібліотека - 2 тисячі примірників дитячої, класичної та сучасної літератури.
Вікторія Семенова, адміністратор:
- У нас есть такая вещь как буккросинг - те книжки, на которых есть вот такая наклеечка, эти книги мы меняем. Есть книги, которые люди просто приносят и оставляют.
- Я сейчас записываю время, когда вы пришли, и с этого времени начинается отсчет вашего пребывания в нашем пространстве.
Серед відвідувачів - більшість ділові люди, які знають ціну часу. Для них "антикафе" - своєрідний офіс.
Олександр Кухтенко, фрилансер:
- Дома работать не всегда удобно, а здесь атмосфера располагает, очень удобно. Думаю, что в кафе психологически сложно прийти, взять чашку кофе и сидеть там четыре часа.
Простір для ідей - саме так власники називають свої кав’ярні. Тому тут охоче сприймають будь-які пропозиції.
Євгенія Акс, адміністратор:
- Здесь люди работают, проводят встречи, приходят на квартирники, проводят дни рождения, мы проводим какие-то благотворительные мероприятия, проводим художественные выставки, ночи кино.
Правило в антикафе - єдине - роби, що хочеш, але не заважай іншим. Така вимога до вподоби відвідувачам. Адже за останніх півроку у столиці зявилося вже кілька таких закладів.
Ольга Гостєва, Олександра Козакова, Валентин Бєліч, Сергій Коваль, Новини, телеканал "Інтер"