У Гамбурзі екологи досліджують мед з пасік на аеородромі [ Редагувати ]
Бджоли на службі у цивільної авіації. Екологічна служба аеропорту Гамбурга поповнилася новими співробітниками. Корпорація Ейрбас вирішила, що найкращими помічниками стануть бджоли.
Тож встановила на льотному полі дві міні-пасіки. Отриманий мед фахівці досліджують, щоб відстежити вплив літаків на довкілля.
Віддалений куточок льотного поля в аеропорту Гамбурга перетворився на міні-пасіку. Це не підробіток завзятого персоналу, а серйозний науковий проект. Його ініціатор - європейська авіабудівна компанія Еірбас за підтримки керівництва аеропорту.
Волтаер Хайс, начальник екологічного відділу компанії:
- Місцеві менеджери завжди нас підтримують. Розуміють, що ці бджоли роблять відчутний внесок у відстеження впливу літаків на природу.
Десятки тисяч бджіл збирають нектар з усіх зелених куточків летовища - загалом на площі 12 квадратних кілометрів. Щорічно дві міні-пасіки дають 160 кілограмів меду.
Його доставляють у лабораторію і досліджують щодо вмісту важких металів та інших шкідливих елементів.
Еберхард Шедлі, пасічник, колишній авіатехнік:
- Це унікальна річ, спостереження за бджолами тут раніше ніколи не практикували. Ми тестуємо три компоненти - віск, пилок і мед. І на щастя, поки що всі аналізи показують, що рівень забруднення набагато нижче допустимих меж для харчових продуктів.
Незважаючи на те, що мед із аеродрому абсолютно нешкідливий, на продаж він не йде. Усі шістсот банок компанія дарує клієнтам і співробітникам.
Олена Руденко, телеканал "Інтер"